Hae
Mirva Emilia

Vanhemmuuden haasteita ja joulun odotusta

”Mulla on nälkä!” ”Mää en tykkää tästä ruoasta.” ”Mua ei väsytä vielä.” ”Saanko katsoa videoita?” ”Mitä mää voisin tehdä?” ”Äiti, äiti..” ”Isi, isi.. ” Näitä sanoja kuulee varmasti moni vanhempi päivän aikana monta kertaa, ainakin meillä nämä on kovinkin tuttuja. Vanhemmuus on meidän tärkein ja haastavin työ, meidän täytyy osata tehdä kompromisseja, pitää langat tiukasti käsissä, kasvattaa lapsistamme iloisia, onnellisia ja hyviä kansalaisia. Ja näiden lisäksi on tietysti pyykkien pesua, ruoan laittoa ja parisuhteen ylläpitämistä koska sekään ei itsestään pysy kasassa ja siihen täytyy panostaa myös. Silloin kun vanhemmilla on hyvä olla niin on myös lapsilla 🙂 Lasta odottaessa ei osaa edes kuvitella kaikkea sitä vastuuta ja opettamista mitä vuosien varrella lasten kanssa tulee olemaan. Iloa, surua, itkua, onnen hetkiä, saavutuksia ja isoja/pieniä haavereita. Me vanhemmat ollaan lastemme tukipilareita ja meidän kanssa he jakavat kaikki tunteet ja onnistumiset. Vauvana ja taaperona opetellaan syömistä, vuorokauden rytmittelyä, liikkumista ja pukemista. Tästä vähän myöhemmin harjoitellaan hoitoon menemistä ja sen tuomaa erilaista arkea, toisten lasten kanssa leikkimistä, hyviä käytöstapoja ja sosiaalisia taitoja. Meillä Niksu aloitti päiväkodin ”vasta” kolmevuotiaana kun olin itse silloin kaksi vuotta perhepäivähoitajana ja silloin tietysti oltiin kotona ja Julia aloitti jo vuoden ikäisenä mutta molemmista olen ollut todella tyytyväinen päiväkodin hoitoon. Siellä saa kavereita, opitaan tekemään itse asioita kuten hakemaan ruokaa, pukemaan, käymään vessassa ymym. Sitten alkaakin jo koulumaailma ja sen tuomat vastuut. Harjoittelua koulumatkoihin, yksin olemista kotona, lisää vastuuta omista tekemisistä ja läksyjen ja muiden kouluasioiden muistamiset. Aika kuluu kovaa vauhtia ja pian huomataan lasten olevan teini-ikäisiä ja muuttamassa pois kotoa. Tähän meillä on vielä onneksi pitkä aika mutta sekin aika joskus koittaa. Jokaiseen aikakauteen kuuluu meiltä vanhemmilta valtavasti vastuuta ja haastetta selviytyä niistä mutta ilman noita pieniä meillä ei olisi kotona näin paljon ääntä, iloa ja elämää <3 Meillä on lapsilla viisi vuotta ikäeroa ja välillä sen myös huomaa. Isompi haluaa olla omissa oloissaan ja touhuta omia ”isojen poikien” juttuja kun taas tämä meidän kolme vuotias neiti haluaisi leikkiä yhdessä. Usein se meneekin siihen että Niksu hermostuu kun Julia menee häiritsemään ja joko siitä syntyy riitaa ja huutoa tai sitten molemmat alkaa riehuttaa toisiaan niin kauan että meno villiintyy ja äidin hermoja aletaan koettelemaan 😀 Onneksi nämä tilanteet menee nopeasti ohi (viimeistään sitten kun alkaa laskutoimitus kolmeen :D) ja aina keksitään mitä jokainen voi tehdä yksin tai porukassa. Yleensä meidän aika kuluukin pelien merkeissä, ulkoilessa ja arkisissa puuhasteluissa. Julian lemppari on Lotto -peli ja muistipeli ja molemmissa se vie aina 100-0. Ihan uskomatonta miten hyvä muisti voi olla noin pienellä! Niksu taas tykkää olla säällä kuin säällä ulkona ja pyöräillä. Ja sen huomaa myös ulkovaatteista, nimittäin kolmannet ulkohousut täytyisi mennä jo ostamaan kun taas on polvet auki. Hyvien ulkohousujen vinkkejä siis kaivataan! Kestävät, lämpöiset ja hieman myös vettä pitävät on hakusessa. Tämä marraskuun hämäryys ja pimeys alkaa jo tosi aikasin iltapäivällä ja siksi HEIJASTIMET on tärkeitä, joten niitäkin saisi ulkovaatteissa olla jo valmiina ja reilusti! Yhtenä iltana saatiinkiin kunnon kiukkukohtaus kun heijastinliivi häiritsee kuulemma pyöräilemistä mutta se on asia missä emme anna periksi sillä se on se paras ja halvin henkivakuutus meille jokaiselle.

Löysin ihania kuvia meidän kuluneesta vuodesta ja lasten touhuista mitä voisin tähän alle laittaa <3 🙂

IMG_20181107_114352.png

IMG_20181107_114027.png

IMG_20181107_114329.png

IMG_20181107_114306.png

IMG_20181107_114249.png

IMG_20181107_114229.png

IMG_20181107_114143.png

IMG_20181107_114120.png

IMG_20181107_114009.png

IMG_20181107_114052.png

Marraskuu on alkanut jo hyvää vauhtia ja sunnuntaina muistetaankin meidän rakkaita isejä. Me päästään viettämään isänpäivää hyvässä seurassa perheen kesken herkutellen kakulla. Eikä jouluunkaan ole enään pitkä aika <3 Tontut jo ainakin meidän ikkunan takana on käynyt 😉 Lahjojakin on jo muutama hankittu. Tänä vuonna päätettiin ettei osteta lapsillekkaan kun enintään kaksi lahjaa molemmille koska niitä lahjoja tulee joka puolelta niin paljon. Ja tietysti on kummilapset keitä halutaan muistaa. Joulu on lapsille ihanaa aikaa ja tehdäänkin joulunajasta heille ihania muistoja mitä he voivat muistella isompina.

Oon aina tykännyt joulutoreista, niissä on aivan ihanaa jouluntunnelmaa ja joulunaika saa niistä aivan uutta potkua. Sieltä löytää ihania pieniä joulumuistamisia isovanhemmille ja joulupöytään herkkuja. Ihmiset on iloisia ja odottavaisia jouluun, valot, kojut ja joulumusiikki kuuluvat toriin ja tietysi joulupukin tapaaminen. Jännittävää joulunaikaa siis tiedossa tämän pimeän kaamosajan jälkeen!

-Mirva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.