Hae
Mirva Emilia

Nivelkivut osana suolistosairautta

Nivelkivut ja suolistosairaus kulkee tosi vahvasti käsi kädessä. Viikonlopun nivelkivut sormissa, ranteissa ja nilkoissa sai taas muistuttamaan että todellakin olen elävien kirjoissa. Aamulla kun heräsin sormia ja ranteita särki, sormet ei taipunut mihinkään ja ne oli turvoksissa. Kävin viikonloppuna saunassa ja luulen, että aamuiset niveloireet johtui siitä. Suurimmaksi osaksi sauna ei ole kipuihin vaikuttanut mutta nyt saunan jälkeen oli jo vähän huono olo ja nivelissä alkoi tuntumaan. Sain kuitenkin sormet aamupäivällä toimimaan mutta sitten päiväunien jälkeen (kyllä, nukuin sunnuntaina kahden tunnin päiväunet ja, ai että se oli ihanaa!) sormet oli taas ihan jäykät ja pikkurilli oli vääntynyt. Tollasta vääntymistä ei ole ennen vielä ollutkaan..

Soiteltiin sitten viikonlopun ja näiden oireiden jälkeen lääkärini kanssa lääkkeiden vaihdosta. Syön suolistosairauteni takia lääkkeitä joka päivä ja joulun aikoihin ne vaihdettiin. Uudessa lääkkeessä oli niveloireisiin vaikuttavaa ainetta mutta koska se ei tehonnut toivotulla tavalla niin päädyttiin jatkamaan alkuperäisellä lääkkeellä. Mikä on musta parempi vaihtoehto, koska alkuperäinen lääke ei ole niin voimakas ja auttaa (kuulemma) enemmän itse suolistoon 🙂

SUOLISTOSAIRAUS JA NIVELKIVUT KULKEVAT KÄSI KÄDESSÄ

Niveloireet on yksi suolistosairauden (IBD) liitännäissairauksista. Sairastuin tähän krooniseen suolistosairauteen nelisen vuotta sitten (jos oikein muistan) ja nyt viimeisen puolen vuoden/vuoden sisään mulle on tullut näitä nivelkipuja. Alussa ne alkoi öisin alaselässä. Yöllä kun herään alaselän kipu on todella voimakas ja tuntuu etten pysty liikkumaan. Tätä ei ihan joka yö ole mutta sanotaanko että viikossa 80% öistä on tämmöisiä. Ainoa apu säryn laukaisemiseen on mennä kunnolla kippuraan, jotta alaselkä venyy. Särkylääkkeitä oon tosi huono syömään vaikka lääkäri on sanonut, että voisin ottaa joka ilta ennaltaehkäisevän särkylääkkeen. Joka ilta kuitenkin ajattelen, että jospa tänä yönä ei särkisikään ja jätän pillerin ottamatta. Noh, yöllä sen huomaa etten TAASKAAN ollut oikeassa.. Mutta, koska saan kovimman säryn laukeamaan ilman nappeja niin en niitä silloin halua syödä. Saattaa siinä muutama hetki mennä, että löydän asennon missä ei särkyä tule mutta loppujen lopuksi se kuitenkin löytyy ja uni jatkuu 🙂

KIVUT TULEVAT JA MENEVÄT MUTTA MIELI PYSYY HYVÄNÄ

Vaikka kipuja mulla onkin, niin vatsassa kuin nivelissäkin niin silti haluan ja pidän mieleni avoimena ja hyvänä. On päiviä kun oikeesti kaikki harmittaa ja tuntuu että kivut vie voiton mutta silloin annan itselleni luvan levätä. Nukun paljon, katson telkkarista sarjoja ja juon mehukeittoa. Yleensä huono päivä kestää päivästä kahteen ja sitten kroppa alkaa taas heräämään. Jotta vatsan saa huonojen aikojen jälkeen taas kuntoon on tosi tärkeää miettiä mitä syö ja juo. Lempeät ja helposti sulavat ruoat, kuten sosekeitto on toimiva ja smoothiet. Paljon marjoja, maustamatonta kaurajogurttia ja kauramaitoa tekee hyvää vatsalle ❤️

Huonot päivät kuitenkin menevät ohi ja taas pääsee jatkamaan näiden jälkeen normaalia arkea. Kivutonta elämää tuskin kokonaan enään saan mutta kaikesta huolimatta voin elää onnellisena ja tyytyväisenä 🙂 Vertaistuki (<- linkki tekstiin missä kirjoitan vertaistuen mahtavasta voimasta!) on myös äärettömän tärkeä, kun saat jakaa muiden, samassa tilanteessa olevien kanssa kokemuksia ja fiiliksiä!

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.