Hae
Mirva Emilia

Suolistosairauden oireet uuvuttivat

Suolistosairauden oireet on muutakin kuin vatsakipuja. Siitä olenkin ollut onnekas etten edes muista koska mulla olisi viimeksi ollut maha kipeä tai kipukouristuksia olisi tullut. Yhteen aikaan kouristukset oli niin pahoja ja yhtäkkisiä, että ne meinasi viedä jalat altaja vatsakivut veivät moneksi päiväksi Sängyn pohjalle. Mutta tosiaan suolistosairaudella on monenlaisia oireita ja nämä oireet on tullut todella tutuiksi vuosien aikana.

Vatsakipujen lisäksi sairauteen kuuluu niveloireet, mitä mullakin on lonkassa, käsissä, nilkoissa ja alaselässä. Sormet on jäykät ja todella arat joka aamu ja joskus vesilasin pitäminenkin sattuu. Sormiin on kuitenkin tuonut helpotusta lämmin vesi ja sen alla sormien liikuttelu. Olen nähnyt kuvia mitä niveloireet on sormille tehnyt ja se on jotenkin pelottavaakin. Se, että suolistosairaus saa sormet menemään ihan vinksalleen on jotenkin ihan käsittämätöntä. Oma suolisto on omalle hyvinvoinnille tärkeimmistä elimistä ja siksi siitä onkin pidettävä mahdollisimman hyvää huolta. Ei sitä turhaan sanota, että suolisto on meidän toiset aivot.

Tosin, tässäkin on oma ristiriitansa. Todella terveellisesti syöjä ja paljon liikkuva voi sairastua suolistosairauteen ihan samalla tavalla kuin herkuttelija ja vähemmän liikkuja. Suomihan on yksi maista, joissa on eniten näitä suolistoon liittyviä ongelmia. On tämä IBD ja IBS (= ärtyneen suolen oireyhtymä). Tätä IBD kroonista suolistosairautta sairastaa mun lisäksi Suomessa yli 55 000 (lähde ibd.fi) ja vuosittain tähän sairastuu yli 2000 uutta suomalaista. Luvut on todella suuria ja koenkin vertaistuen tässä erityisen tärkeäksi, koska tämä sairaus ei ole helpoimmasta päästä ja välillä tämä on oikeesti ihan nolouden huippu!

Suolistosairauden oireet

Vatsakivut ja niveloireet ei toki ainoita suolistosairauden oireita ole 😀 Ettei tämä elämä nyt liian helpoksi käy niin oireita löytyy paljonkin. Ja jokaisella ne tietysti on erilaiset, koska jokaisella meistä on erilaiset kropat ja elimistöt. Yleisimmät oireet ovat kuitenkin ripuli, veri, laihtuminen, vatsakivut, niveloireet, ruokahaluttomuus, väsymys, etova olo.

Kolme viimeisintä oiretta, eli ruokahaluttomuus, väsymys ja etova olo on vaivannut mua nyt kolmisen viikkoa. Mulla on nälkä, mutta mikään ruoka ei maistu mikä tietysti tuo myös väsymystä ja huonoa oloa. Tottakai pyrin syömään jotain ja kevyesti mutta tämän kevyenkin ruoan jälkeen tulee ällö olo. Tiedän, että tämä vaihe menee ohi ja nyt vaan täytyy katsoa tarkalla silmällä omia ruokavalintoja, muistaa levätä ja ulkoilla. Ruokahaluttomuus vie voimia tosi paljon mutta koska luonteeni ei anna periksi ja aion olla vahvempi kuin tämä sairaus niin syön vaikka pieniä kiviä, että olo olisi hyvä ?

-Mirva

Instagram @mirva_emilia 

Facebook Tarot-tulkitsija Mirva Emilia 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *