Hae
Mirva Emilia

IBD ja IBS – kun yksi ei riitä

Mulla on ollut muutaman viikon hiljaiselo täällä blogin puolella. Sinä aikana olen jutellut lääkärini kanssa ja kävin tähystyksessä. Suoli näyttäisi olevan suhteellisen hyvässä kunnossa vaikka oireita mulla onkin aika paljon. Kärsin kovista vatsakrampeista, väsymyksestä, palelusta eikä vatsani toimi kunnolla. Lääkäriltä tuli näihin oireisiin tietysti diagnoosi, IBS. Ei siis pelkkä krooninen suolistosairaus IBD mitä nyt hoidan lääkkeillä vaan lisäksi myös tämä IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Hoitajani tätä on epäillyt jo pidemmän aikaa mutta haluttiin vielä tähystämällä varmistaa ettei suolistossani jyllää tulehdus. 

Tämä IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen häiriö, missä ruoansulatus näyttää normaalilta mutta silti se ei aina toimi kunnolla. Tämän syytä ei tiedetä eikä hoitokeinoa ole muu kuin ruokavalio. Täytyy siis tarkkaan tietää ja katsoa mitä syö, jotta oireet olisivat mahdollisimman pienet. Tätä ei siis voi sanoa sairaudeksi vaikka kipuja ja oireita onkin. Ennen tähystykseen menoa jollain tasolla toivoin että kivuilleni löytyisi jokin muu syy ja selitys koska tiesin ettei tähän ole hoitokeinoa. Vaikka kovien lääkkeiden syöminen ei olekkaan hyväksi mutta olisin saanut kivut edes hetkeksi pois. Ruokavalio tietysti auttaa mutta vaikka syön sitä ”oikeaa” ruokaa mikä ennen ei ole vatsalleni kipuja tuonut niin saattaakin toisena kertana niitä tuoda. Tulehduksen ja kivut voi saada kortisoni kuurilla hoidettua vaikkakin kokoaikainen lääkitys vaihtuisikin jos tulehduksia on paljon ja usein. 

IMG-20180816-WA0009.jpg

Omat fiilikset on ollut aika sekavat enkä aina tiedä mitä ajatella. Siksi tämänkin blogin kirjoitus tuntuu tosi hankalalta. Tähystyksen jälkeiset fiilikset – mitä ne on? Aikaa on kulunut kaksi viikkoa ja ajatukset on edelleen sekaisin. Pyrin olemaan aina iloinen ja positiivinen mutta silloin kun kuulee diagnoosin oireisiin mihin ei ole hoitokeinoa, saa mielen matalaksi. Olisikin se niin helppoa että tietyt ruoka-aineet joko sopivat tai ei mutta ainakaan minun osalta se ei mene niin. Joskus kaura ei tee vatsalleni mitään ja toisena päivänä se voi tehdä kovatkin kivut. Koskaan ei tiedä millä päällä vatsa on. Ehkä lääkärillä on antaa seuraavalla käynnillä keinoja ja konsteja mitä voin kokeilla ja käyttää. Ainakin toivon niin. 

-Mirva 

2 kommenttia

  1. Tiia - Littlebigthings kirjoitti:

    Täällä myös löytyy molemmat. Ruokavalio auttaa paljon, mutta välillä maha sekoilee vaikka kuinka olis syönyt oikein. Mua helpotti ravitsemusterapeutin ainut järkevä kommentti, että näin vaikeassa tapauksessa tuskin koskaan löytyy sellaista ruokavaliota että olisin oireeton. Oon siis todennut että ihan turhaa stressata ruokavaliosta tai miettiä nyt söi väärin, kun maha voi sekoilla vaikka kuinka tekisit kaiken oikein. Tsemppiä sinne, kyllä näiden kanssa elämään pystyy 🙂

  2. Torey kirjoitti:

    Mulla diagnosoitiin IBS vuonna 2013. Itse olen sitä mieltä, että mulla on myös dyspepsia, joka selittäisi myös pahoinvoinnit ja närästyksen. Mutta siitä ei ole kirjallista todistusta. Mulla on selkeä stressivatsa. Kun elämä on tasaista, ei vatsa ole sekaisin, ei ole kipuja, ei närästystä jne. Voin syödä hyvinä kausina mitä vaan. Huonoina vatsa tuntuu ärtyvän kaikesta. Stressistä iskee kivut ja maha menee sekaisin, on pahoinvointia. Ei ole auttanut tässä 5 vuoden aikana muuta kuin hyväksyä se. Tottuuko siihen, ei. Kivut ja pahoinvoinnit on ihan yhtä syvältä aina. Mutta kun syyn tietää, on elämä vähän helpompaa.

    Hormonit vaikuttaa myös. Ennen menkkoja vatsa turpoaa ja näytän raskaana olevalta 5 päivää. Vatsa ja suolisto menee entistäkin enemmän sekaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.