Hae
Mirva Emilia

Suolistosairauden täyskäännös – lääkkeetön elämä alkoi!

Reilu neljä vuotta sitten kun sairastuin krooniseen suolistosairauteen paksusuoli oli kokonaisuudessaan tulehtunut. Olo oli aivan karmea, paino tippui, verivessarallia oli 24/7, polvet petti alta eikä energiaa ollut tehdä mitään. Silloin ajatus tulevaisuudesta oli auki ja ajatukset ja tunteet meni laidasta laitaan. Kun lääkäri sanoi, että tulet syömään koko loppuelämän lääkkeitä niin se tuntui todella pahalta. Minä, kuka ei ota edes särkylääkettä ellei ole aivan täysin pakko, niin joutuisin yhtäkkiä syömään lääkkeitä hautaan saakka. Se ajatus plus kaikki muut mitä diagnoosi sai aikaan oli aika shokki. Se kaikki kun alkoi ihan yhtäkkiä, ilman varoitusta.

Suolostosairauden pahimmat ”viholliset” on ollut mulla aina stressi, kiire, sokeri ja vehnä. Vatsa kertoo heti kun meno on liian lujaa tai vatsaan on mennyt jotain ei sopivaa -ruokaa. Koska vatsa on herkkä niin ruoan kanssa saan olla tosi tarkkana. Myös ihan arjen pyörittäminen ilman koko aikasta kiirettä on suuressa osassa siinä, että vatsa voi mahdollisimman hyvin. Jäin puolitoista vuotta sitten kotiin tekemään yrittäjänä töitä. Se oli ns. hyppy tuntemattomaan mutta silti se tuntui oikealta ajatukselta. Ajatus siitä, että saisin tehdä omaan tahtiin kotona töitä helpotti myös valtavan paljon stressiä ja sitä kautta tietenkin vatsan oireita.

Stressivatsan kanssa eläminen on vaikeaa

Oon ollut aina vatsan kautta stressaaja ja ylipäätään vessassa käynti on ollut muualla kuin kotona todella vaikeaa. Vatsa tekee stopin jo muutamaa päivää ennen kuin lähden johonkin yön yli reissuun ja se alkaa toimimaan vasta kun tulen kotiin. Voitte vaan kuvitella miten hankala olo on jos on monta yötä pois kotoota. Tähänkin on kuitenkin tullut myös muutosta sen jälkeen kun työrytmi on vapaampi ja pystyn itse aikatauluttamaan menoni. Muistan, kun menin ensimmäisiä kertoja viikonlopuksi Helsinkiin kouluun. Menin torstaina ja tulin lauantaina tai sunnuntaina. Koko tämän ajan suolisto oli aivan täydessä stopissa ja tämä alkoi jo kotona alkuviikosta, koska stressasin jo valmiiksi reissua. Viisi-seitsemän päivää kun on käymättä vessassa niin voin sanoa, että se on todella raskasta ja väsyttävää. Vatsa oli viikon ns. stressitilassa mikä laukesi vasta kun tulin kotiin.

 

Näitä menneitä vuosia kun aloin nyt muistelemaan ja kaikkia niitä tunteita ja kipuja mitä olen käynyt läpi niin tuntuu täydeltä ihmeeltä, että mulla on alkanut täysin lääkkeetön elämä! Muutama kuukausi takaperin mulla puolitettiin lääkkeet. Lääkkeistä on aina tullut huono olo ja vatsaa on kivistänyt usein lääkkeiden jälkeen. Ja jossain kohtaa aloin myös unohtelemaan lääkkeitä. Saattoi olla monta päivää, lähes viikko etten muistanut ottaa niitä. Otin asian lääkärin kanssa puheeksi ja sovittiin, että puolitan siinä kohtaa lääkkeet. Sekin tuntui jo todella hyvältä ja epätodelliselta.

Tämä lääkkeiden unohtelu on jatkunut ja taas huomasin etten ollut ottanut niitä moneen päivään. Sitten kun ne otin niin tuli ihan hirveitä vatsakramppeja ja närästys kesti kaksi päivää. Soitin hoitajalle ja kysyin, että voisinko kokeilla elää ilman lääkkeitä. Vointi on kuitenkin paljon parempi silloin kun lääkkeitä ei ota. Tottakai hoitaja kyseli kaikenlaista ja luki historiaani mistä huomasi, että mun vatsa on ollut remissiossa viimeiset kolme vuotta eli kolmeen vuoteen ei ole ollut tulehdusta. Näin me sitten sovittiin, että lääkkeetön elämä alkaa ja seuraillaan tilannetta päivä kerrallaan mihin suuntaan vatsa menee. Tottakai olen herkästi yhteydessä lääkäriin, jos takapakkia tulee. Mutta olen ihan äärettömän onnellinen tästä ja teen kyllä kaikkeni, että vatsa tulisi pysymään pitkään näin rauhallisena ?

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Facebook Tarot-tulkitsija Mirva Emilia

 

 

6 kommenttia

  1. Noora kirjoitti:

    Hei ! Ihana kuulla samasta vaivasta kärsivänä että lääkkeet ei ehkä ole loppuelämän tuomio! Vaikkakin toki niitten avulla olen saanut remission ja auttaneet oireisiin mutta se että jos voisi elää vielä ilman lääkkeitä elämäänsä olisi ihan mahtavaa!

    • Mirva Emilia kirjoitti:

      Kyllä tää itsellekin vähän yllätyksenä tuli ja noiden unohduksien kautta huomasin että ilman lääkkeitä on parempi olo ? tämä on tottakai yksilöllistä mutta aina sitä toivoo niin itselle kuin kaikille muille samasta vaivasta kärsiville että pystyisi olemaan mahdollisimman paljon ilman lääkkeitä ??

  2. Anneli kirjoitti:

    Hei
    Miten on lääkentön aika mennyt ?Oletko kärsinyt mahakivuista ?
    Itse olen vastasnlaisen tilanteen läpi käynnyt .Sairastuin 1995v crohnin tautiin
    2 kertaa leikattiin paksuasuolta.Lääkityksenä leikkauksen jälkeen oli Asacol ja toisen lääkkeen nimeä en muista mutta usean vuoden meni hyvin ei ollut kipuja ja vetikokeetkin oli aina Ok.Joten Kysyin lupaa lääkäriltä että jos jättäisin lääkkeet pois toinen lääkäri oli sitä mieltä et ei kannata jättää mut toinen hoitava lääkäri oli kanssani samaa mieltä kun on useamman vuoden mennyt hyvin niin mikä ettei vois jättää lääkkeitä pois.Joten lopetin lääkkeiden käytön.?Hyvin meni jopa 13v ilman oireita!Mutta sit ykskaks alkoi kouristuksisa ja kipua ilmaantumaan niin että oli lääkäri aika tilattava ,kävin verikokeissa ja arvot oli huimissa lukemissa.Kortisoni lääkitys aloittettiin jouduin sairaala hoitoon ja lääkäri katsoi mitkä lääkitykset .
    Minulla aloitettiin biologinen lääkitys ja asacol sekä imurelli.Ja nyt on vaihtelevasti sairaus heitellyt.

    • Mirva Emilia kirjoitti:

      Moikka 🙂 Hyvin on mennyt, vatsa on ollut hyvä eikä kipuja ole ollut 🙂 ruokavalio on ollut ja tulee olemaankin tosi tärkeässä roolissa, jotta kivuista säästyttäisiin.

      Ihana kuulla että olet voinut olla jopa 13 vuotta (!!!) ilman lääkkeitä, kuulostaa ihan mahtavalta ? Varautubut olen siihen että sairaus heittelee mutta sitähän se on ollut koko ajan ?

      Toivotaan, että sulla oireet pysyisi maltillisena ❤

  3. Jensbeliini kirjoitti:

    Upeeta! Mulla lievä chronin tauti eikä oikeaa lääkettä löytynyt yksi aiheutti haimatulehduksen, yksi taas veti vatsan pahemmaksi. Tämän jälkeen ei ollut muuta ”vaihtoehtoa” kuin biologiset. Näihin en kuitenkaan halunnut lähteä kun tulehdus niin lievänä, joten lääkkeitä ei ole ollut nyt reiluun pariin vuoteen eikä myöskään oireita. Varmuuden vuoksi kuitenkin kortisonia kaapissa niin saa aloittaa heti kuurin (toki lääkärille soiton jälkeen) kun huomattu että se auttaa parhaiten 🙂 tsemppiä sinne! Toivotaan et pysyy taudit poissa!

    • Mirva Emilia kirjoitti:

      Onpa ihanan kuulla, että oot kans voinut olla ilman lääkkeitä ? kyllä noissa lääkkeissä aina ne omat sivuvaikutukset on että mitä enemmän voi, pystyy ja saa olla ilman niin sen parempi ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *