Hae
Mirva Emilia

Millaisia suolistosairauden oireet ovat? – näin tunnistin omani

Tällä hetkellä suolistosairaus yleistyy hurjaa vauhtia mutta siltikään hoitoa ei meinaa saada ajoissa vaikka oireet olisivatkin selkeitä. Muistan omalta kohdaltani miten rankan matkan kävin lääkäreiden kanssa ennenkuin pääsin kunnon sairaalahoitoon ja sairaus todettiin. Yleiskuntoni ehti laskea todella paljon ja loppuviimein en jaksanutkaan tehdä muuta kuin olla makuuasennossa. Jopa puhuminen oli jo siinä kohtaa liikaa. Koska suolistosairaus yleistyy koko ajan ja siitä uutisoidaan entistä enemmän, ihmettelen suuresti miksei lääkäriin ja tutkimuksiin pääse ajoissa, jos oireet liittyvät sairauteen.

Hoitoa pitäisi saada ajoissa, jotta oireet eivät ehdi tehdä tuhoa elimistössä

Mulla vatsa oireili pienillä vatsanväänteillä jo vuosia ennenkuin sairaus todettiin. Vatsakipu kohdistuu vasemmalle puolelle, kylkiluiden kohdalle ja varsinkin silloin kuin suoli on täynnä eli ennen vessaan menoa kivut oli ja on edelleen silloin pahimmat. Suurimmat kivut tulee kun olen syönyt jotain ”väärää” eli ruokavalio on ehdottoman tärkeä, jotta saan pidettyä vatsan toiminnassa ja saan olla lähes kokonaan ilman kipuja. Ruokavaliosta multa kyselläänkin paljon ja olen tehnyt siitä myös oman postauksen.

Kipuja voi olla myös koko vatsan seudulla mutta pahimmat ovat vasemmalla puolella. Kivut ovat kramppimaisia, lyhyitä mutta todella kovia. Kipuihin paras lääke on lämmin kauratyyny ja lepo. Kun kipuja on päivän aikana paljon sitä uupuu todella paljon ja silloin onkin tärkeää antaa itselle lupa levätä.

Kun oireet kovenivat nelisen vuotta sitten alkoikin vessaralli. Se oli ihan älytöntä. Onneksi olin silloin osa-aikaisena töissä mutta ne työpäivät oli ihan kauheita kun jouduin oikeasti juoksemaan vessaan kassalta. Olin silloin vaatemyymälässä töissä ja oli kamala yrittää palvella samalla asiakasta kun tuntee, että kohta on päästävä vessaan tai muuten ei hyvä seuraa. Tämän vessarallin aikana mulla ei ollut minkäänlaisia kipuja. Söin normaalisti mutta kaikki tuli ulos melkein heti ja verta tuli mukana. Koska veren tulo ei ole missään nimessä normaalia niin tietenkin menin sairaalaan mutta monta kertaa ne käännytti mut pois. Koska sehän on ihan normaalia käydä 25 kertaa vuorokaudessa vessassa isommalla hädällä – tai näin mulle lääkäri ainakin alkuun uskotteli.

Veriripulin ja vatsakipujen lisäksi oireisiin kuuluu myös väsymys ja huonovointisuus. Aamuisin huono-olo on pahimmillaan minkä jälkeen seuraa vatsakivut. Jos aamulla on huono olo niin se enteilee heti vatsan kanssa huonoa päivää. Silloin ennakointi on hyvästä ja otankin sen päivän vähän rennommin.

-Mirva 

Instagram @mirva_emilia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.