Hae
Mirva Emilia

STOP KOULUKIUSAAMISELLE !!

Stop koulukiusaamiselle, mutta miten? Hain Niksua tänään  koulusta ja odotellessa koulusta autoon niin katselin kuinka joku luokka touhusi ulkona. Osa leikki piirileikkiä ja osa istu pöytäryhmissä. Kaikenkaikkiaan kaikki näytti olevan kunnossa ja lapsilla oli hauskaa. Paitsi, että porukasta löytyi yksi kuka teki kiusaa toisille. Mun huomio kiinnittyi siihen kun tämä oppilas yritti ensin pelotella sisältä tulevia oven luona ja sitten hän alkoikin tekemään kiusaa luokkakaverilleen. Hän repi kaverin lippiksen päästä, juoksi karkuun, töni, heitti toisen takin maahan ja jahtasi. Kaikki tämä sattui samalle oppilaalle. Huomasin myös, että opettajaa ei ollut ulkona ollenkaan vaan lapset oli keskenään ulkona ja vasta kun kellot soi niin vähän sen jälkeen ulkovalvoja tuli ulos.

stop koulukiusaamiselle – kuinka toimia kun näkee kiusaamista

Onnekseni tässä hujakassa kiusatulla tuntui olevan kavereita ympärillä ketkä puolusti häntä ja auttoi saamaan esimerkiksi lippiksen takaisin. Autosta kun katselin niin teki mieli mennä katsomaan mikä tilanne on ja vähän puhutella tätä kiusaajaa, mutta sen sijaan päädyin soittamaan koululle. Puhelu oli aika mielenkiintoinen, koska sinä aikana mulle tuli olo että otetaanko mua yhtään vakavasti ja tehdäänkö asian eteen mitään. Käydäänkö tämän kiusaajan kanssa puhuttelua vai jätetäänkö se siihen ja seurataan tilannetta? Niinkuin puhelimessa todettiin, seuraillaan. Mutta miten tilannetta seurataan jos ulkona ei ole opettajaa katsomassa ja seuraamassa? Puhelun jälkeen mietinkin, että olisiko kuitenkin pitänyt mennä siihen väliin ja puhuttaa tätä kiusaajaa. Silloin ainakin tilanteeseen olisi puututtu ja kiusatulle olisi tullut olo, että hänestä välitetään eikä kiusaamista anneta tapahtua.

Mä oon tosi tarkka kiuaamisesta ja haluan, että jos sellaista tapahtuu meidän lapsille, oli kysessä sitten päiväkoti tai koulu että asiasta kerrotaan meille ja siihen puututaan. Oonkin tosi iloinen, että Niksu kertoo meille kaikista asioista ja on tosi avoin. Ollaan painotettu, että meille saa ja pitää kertoa kaikki mikä mieltä painaa ja vaikka mitä olisi tapahtunut niin kotiin uskaltaa tulla aina. Toivonkin, että myös tämän päivän kiusattu kertoo asiasta kotona ja siihen puututaan. En tiedä onko tämmöistä jatkunut vai ei, toivottavasti ei. Ja vaikka olisikin ollut ensimmäinen kerta niin siihen täytyisi puuttua heti ettei se ylly pahemmaksi. Kiusaaminen tekee lapsen itsetunnolle kovan kolauksen ja siitä voi seurata vaikka mitä. Siksi onkin meidän tehtävä suojella lapsia kiusaamiselta ja kerrottava kiusaajalle mitä hän toiminnallaan pahimmassa tapauksessa toiselle tekee.

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.