Hae
Mirva Emilia

Suolistosairaus pelottaa ja epävarmuus hallitsee elämää

Suolistosairaus vaikuttaa henkisellä tasolla hirveästi omaa elämää. Pelko ja epävarmuus tulevat vallankin silloin kun vatsa toimii liiankin hyvin eli on ripulipainotteinen suolisto ja tämä mulla on silloin jos tulee akuutti vaihe. Ripulipainotteista on niin IBD:ssä eli kroonisessa suolistosairaudessa kuin myös IBS:ssä eli ärtyneen suolen oireyhtymässä. Minulla on nämä molemmat ja vatsa on normaalisti ennemmin ummetuspainotteinen kuin ripulipainotteinen. Mutta huomaan, että kun lähden kaupungille ostoksille niin mun täytyy tietää koko ajan missä on lähin vessa ja miten sinne pääsee nopeasti. Yleensä näillä kauppareissuilla vatsa toimii paremmin kuin normaalisti ja yhdistän sen ns. jännitykseen.

Kaupungilla olo tuo epävarmuutta

Vaikkei se päällepäin näy niin joka kerta jännitän kun lähden kaupunkiin. Jo pelkkä autolla ajo isommassa kaupungissa jännittää, koska ajan siellä harvoin. Vaikka kaupunki olisikin tuttu ja monesti siellä käynyt kuten Tampereella tai Jyväskylässä, tulee tämä jännitys reaktio jokatapuksessa. Tästä jännityksestähän vatsa reagoi ja useimmiten joudun kaupunkireissulla käymään useammin kuin kerran vessassa kun taas kotona käyn ehkä hyvällä tuurilla kerran. Joskus voi mennä monta päivääkin ettei vatsa toimi kotona ollenkaan vaikken olisi syönyt mitään kummallisen erikoista.

Tämä vessassa ramppaaminen ja ilmavaivat tuovat omat epävarmuudet omaan oloon. Vaikka kuinka yrittää asennoitua niin, että ei jännittäisi koska ei ihan oikeasti tarvitsisi mutta silti vatsa alkaa käymään ylikierroksilla. Syynä ylikierroksille voi olla myös se erilainen hälinä, mitä kaupungissa on mitä taas meillä täällä rauhallisessa pikku kaupungissa ei ole. Isossa kaupungissa kaikki on erilaista. On monta eri paikkaa missä haluaa/tarvitsee käydä, syö erilailla ja kiireen tuntee vaikkei itsellä kiirettä olekaan.

Suolistosairaus vaikuttaa päätöksentekoon

Mulla on ollut jo pitkään aikomusta lähteä yrittäjäksi ja tämä tarkoittaa sitä, että tekisin töitä kotona. Punnitsin pitkään eri vaihtoehtoja ja kannattavuutta yrittäjänä sekä mietin myös kestääkö mun suolisto yrittäjän ”stressiä”. Suolistosairaus oli kuitenkin yksi isoista tekijöistä miksi päätin lähteä yrittäjäksi ja juurikin sen takia, että voin olla kotona. Enemmän stressaan töissä siitä pääsenkö vessaan ajoissa jos/kun tarve sitä vaatii kuin kotona. Ja kysehän on siitä, että kun hätä iskee niin sinne vessaan on tasan 30 sekuntia aikaa mennä tai tavara on housussa. Tämä oli siis iso asia mikä vaikutti mun päätökseen lähteä yrittäjäksi. Toki laskelmat ym vaikuttivat asiaan mutta myös sairauteni. Mun ei tarvitse miettiä pääsenkö vessaan silloin kun tarvitsee vaan tiedän, että sinne pääsen (ja saan ihan valita kumpaan vessaan menen ?).

Suolistosairaus vaikuttaa myös muihin päätöksiin. Jos on menoja kylään tai mihin vaan niin aina tarvitsee miettiä omaa jaksamista ja vatsan hyvinvointia. Jos on vatsa tosi kipeä niin silloin en lähde mihinkään vaan tarvitsen lepoa. Tarvitsee tosi tarkkaan kuunnella omaa kehoa mihin pystyy ja mihin ei. Välillä se ärsyttää varsinkin silloin jos se estää lähtemästä johonkin mihin haluaisi kovasti mennä. Tällä hetkellä kuitenkin, tai jo pitkään vatsani on ollut hyvänä ja pyrinkin ylläpitämään tätä hyvällä ruokavaliolla ja tietysti omilla lääkkeillä. Toivottavasti tätä aikakautta kestää vielä pitkään 🙂

-Mirva 

Instagram @mirva_emilia

3 kommenttia

 1. siilix kirjoitti:

  Kannattaa kokeilla erytoli ja xylitoli valmisteita suolitulehdukseen. Siitä on joitain kirjoituksia ja tutkimuksia ulkomailla.

  • Mirva Emilia kirjoitti:

   Kiitos, mutta mulla tulee ylimääräisiä ilmavaivoja esimerkiksi xylitolista 🙂

 2. Sanna kirjoitti:

  Ei kannata kokeilla, ovat pelkkää huuhaata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.