Hae
Mirva Emilia

Joulukuun eka päivä ja IBD viikko alkaa

Joka vuosi IBD viikko järjestetään 1.-7.12 ja tämän viikon avulla halutaan tuoda kroonista suolistosairautta esille. Koska kyseessä on näkymätön sairaus niin ainoa tapa saada meidän ääni kuuluviin on se, että asiasta uskalletaan puhua ilman häpeän tunnetta. Häpeä kulkee vahvasti tämän sairauden kanssa ja ymmärrän hyvin sen ettei kaikki halua tästä sairaudesta puhua. Itselläni häpeä kulki mukana myös alussa mutta nyt olen kuitenkin huomannut, että kun kirjoitan tästä avoimesti ja kerron omia fiiliksiä niin se parantaa mun omaa oloa sekä saan tätä kautta myös antaa vertaistukea muille tästä sairaudesta kärsiville ❤️

Ibd viikko antaa näkyvyyttä näkymättömälle

Vuosittain IBD viikkoa tuodaan julki mm. Somessa sekä valaistaan eri kaupunkien kohteita violeteilla värivaloilla. Esimerkiksi Tampereen Näsinneula ja Helsingin kaupunginteatteri valaistaan tänään tiistaina 1.12.2020. Sairautta tuodaan esille myös radiomainoksilla mm. Radio Rockilla, Radio Aallolla, Aito Iskelmässä ja Suomipopilla. Viime vuonna näin mainoksia myös mm. raitiovaunuissa ja busseissa. Mun mielestä on todella hyvä, että tästä sairaudesta puhutaan ja että tätä tehdään entistä enemmän kuuluvaksi. Vielä on paljon ketkä ei ole tietoisia tästä kroonisesta suolistosairaudesta ja mitä kaikkea se pitää sisällään ja mihin kaikkeen sairaus ihmiseen vaikuttaa.

Itse kun sairastuin nelisen vuotta sitten niin kaikki alkoi ihan järjettömällä vessarallilla. Kävin jopa 20-25 kertaa vuorokaudessa vessassa ja loppujen lopuksi ei ollut enään muuta jäljellä kuin pelkkä veri. Veriripuli, huonovointisuus, vatsakivut ja laihtuminen on merkkejä siitä, että suolisto ei ole kunnossa. Vessarallin aikana kävinkin useaan kertaan sairaalassa ja kaiken sen sairaala ramppaamisen jälkeen päädyin viikoksi TAYSiin missä minulle haavainen paksusuoli todettiin. Sen jälkeen alkoikin kamppailu uuden elämän kanssa mutta kuten jo aikasemmin kerroin niin tästä kirjoittamisesta ja avoimuudesta on ollut mulle tosi suuri apu ?

Sairaus on muuttanut mun elämässä lähes kaiken. Oli pakko löytää tasapaino ja rauha arkeen sekä omaan itseen. Sairastuminen oli pakko pysähdys milloin piti miettiä mitkä asiat on tärkeimmät ja mistä asioista täytyy luopua, jotta tasapaino arkeen löytyy. Itsensä arvostaminen nousi pintaan ja sitä vähän säikähdinkin, koska olin aina muille eläjä. En uskaltanut tehdä asioita mitä halusin, koska ajattelin että se on itsekästä enkä ehdi auttaa silloin muita. Ja nyt olen yrittäjä ja teen työkseni mitä rakastan. Mun työ tarot-tulkitsijana antaa mulle todella paljon ja saan auttaa myös toisia. Tämän vuoden IBD viikon teemana onkin IBD ja työ.

Työ vaikuttaa omaan hyvinvointiin

Tämän vuoden IBD viikon teemana on tosiaan IBD ja työ ja toivon, että tämän viikon aikana saataisiin työpaikoille kuuluviin joustavuutta sairastavia kohtaan. Tiedän tunteen, kun on hirveä vessahätä ja maha on niin toimivalla päällä että odottaa ei ehtisi. On pakko päästä vessaan seuraavan 5-10 sekunnin päästä tai on jo myöhäistä. Tein jopa joskus niin, etten syönyt koko työpäivän aikana mitään ettei vessahätä tulisi. Itse olen kuitenkin ollut ”onnekas” että mulla on ummetuspainotteinen suolistosairaus eikä näitä tilanteita ole montaa tullut vastaan mutta tiedän monen kenellä näitä tilanteita on ja tulee olemaan.

Tieto siitä, että työpaikalla ei välttämättä pääse vessaan silloin kun pitäisi, luo stressiä lisää, mikä taas vauhdittaa vatsaa lisää. Työpaikoilla tarvitaan siis paljon ymmärtäväisyyttä sekä joustoa sairastavaa kohtaan. Stressi lisää oireita ja pahimmillaan se voi johtaa pitkään sairauslomaan. Itse kun sairastuin tein osa-aikatyötä ja pystyin antamaan itselleni aikaa parantua pahimman yli. Lepäsin, nukuin ja annoin itselleni aikaa ja rauhaa. En pinnistellyt turhia ja tämä aika opetti mua olemaan terveellä tapaa itsekäs ❤️

-Mirva

Instagram @mirva_emilia 

Facebook Tarot-tulkitsija Mirva Emilia 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.