Hae
Mirva Emilia

KROONINEN SUOLISTOSAIRAUS näkyvyyttä näkymättömälle

Tällä viikolla vietetään IBD -viikkoa ja haluan omalta osaltani tuoda näkyvyyttä tälle näkymättömälle krooniselle suolistosairaudelle. Itselläni tämä kyseinen IBD on ollut noin neljä vuotta ja tämän kanssa on elää, noh välillä vaikeaa, välillä raskasta mutta välillä jopa MELKEIN normaalia. Normaalista elämästä ilman sairautta en muista enää juuri mitään koska sairaus hallitsee paljon elämää vaikka kuinka yritän elää sitä normaalia elämää. Joka päivä mun täytyy katsoa ja miettiä mitä voin syödä, mitä ruokaa tekee edes vähän mieli mistä ei vatsa tule kipeäksi. Minkään sairauden kanssa ei ole normaalia elää mutta se, että elää niin normaalia elämää mitä sairaus pystyy antamaan niin sitä haluan myös kunnioittaa. Sitä ei nimittäin koskaan tiedä koska tulee päiviä jolloin en pysty nousemaan sängystä ylös kovien kipujen takia.

Tää sairaus onkin antanut mulle paljon avoimuutta elämää kohtaan. Nautin elämästä, mitä se sitten tuokaan eteen, ajattelen enemmän itseäni ja omaa hyvinvointia. Ennen ajattelin aina ensin muita ja tulin itse perässä. Oma hyvinvointi jäi tosi pienelle ja sekin voi olla yksi syy sairastumiseen, oman hyvinvoinnin laiminlyönti ja stressi siitä että muut voivat hyvin. Tää onkin ollut yksi suurimmista opetuksista mitä suolistosairaus on mulle antanut. Opetella pitämään ITSESTÄ huolta. Kukaan muu ei pysty sitä tekemään kuin SINÄ ITSE.

Sairastumisen syytä ei tiedetä mutta oireita pystyy silti ehkäisemään. Ruokavalio on mulle tosi tärkeä ja noudatankin gluteenitonta ruokavalioo sekä laktoositonta mutta mielellään täysin maidotonta. Juurekset ja kaikki huonosti sulavat ruoat olen jättänyt pois koska ne aiheuttavat kovia vatsakramppeja. Smoothiet, puurot, marjat, vihersalaatti, kana, kala ja riisi sopivat parhaiten. Näistä ei tule oireita ja näistä mun ruokavalio koostuukin. Yksinkertaisen kaunista ? Alkuun esimerkiksi gluteenittomuus aiheutti paljon harmaita hiuksia sillä ennen sairastumista pystyin syömään mitä vain eikä koskaan tarvinnut miettiä mitä pystyy syömään. Onneksi kuitenkin tänä päivänä on tosi paljon gluteenittomia vaihtoehtoja mitkä helpottaa elämää! ☺️

Elämä on siis paljon muuttunut sairastumisen myötä ja oman pään sisällä olen joutunut tekemään tosi paljon töitä ja joudun tekeen sitä edelleen. Nivelkivut on myös tosi kovat varsinkin alaselässä ja lonkissa ja vähän aikaa sitten mulle jouduttiinkin vaihtamaan lääkkeitä missä on nivelkipuihin vaikuttavia aineita. Tämän kroonisen suolistosairauden liitännäissairauksiin kuuluu niveloireet ja niitä mulle on nyt puolen vuoden sisään tullut aika paljon. Joka yö herään koviin alaselkä kipuihin, jolloin joudun tekemään oikeasti töitä että pystyn liikkumaan. Kipu ja puutuneisuus on niin kovia että joudun laittamaan itseni kippuraan jotta saan kivun laukastua. Myös sormien nivelet jäykistyy usein saunomisen jälkeen ja lonkat kipeytyvät.

Elämä ei siis ole yksitoikkoista kipujen kanssa ja sairaus on tuonut paljon negatiivisia tunteita mutta SILTI haluan elää suht normaalia elämää, nauttia perheestä, metsästä ja tehdä asioita mitkä tekee MULLE hyvää. Elämä on elämistä varten ja niin kauan kun pysyn suht hyvässä kunnossa niin haluan siitä myös nauttia ❤️

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.