Hae
Mirva Emilia

Lapset älylaitteilla – onko teidän lapsilla ruutuaika?

Kuuntelin tänä aamuna uutisissa kuinka jo vanhempia varoitellaan siitä, että pienet lapset käyttävät liikaa ruutuja kuten tablettia ja älypuhelimia. Se mikä mun suuren kummastuksen herätti oli se, että näillä pikkulapsilla tarkoitettiin 2-4 vuotiaita. Aloin miettimään tietysti heti omia lapsiani niin meillä meidän 4 vuotias katsoo TODELLA harvoin tablettia tai puhelinta, tietysti lastenohjelmia hän katselee televisiosta mutta ei ole koskaan pelannut vielä mitään pelejä. Isompi (9 vuotias) toki pelaa ja on jo oma puhelinkin mutta pelaamistakin pyritään jaksottamaan mikä tarkoittaa meillä sitä, että on peli-/tietokonepäiviä mutta sitten on myös päiviä jolloin ei pelata tai käytetä älylaitteita ollenkaan. Meillä tämä ratkaisu on toiminut paremmin kun se kahden tunnin suositus per päivä. Pidetään myös tarkasti kiinni ikärajoista. Meillä viihdytään niin paljon ulkona että näin keväällä ja kesällä pelit ja ruudut unohtuu lähes täysin 🙂 Millaisia järjestelyjä teillä on pelaamisten ja älylaitteiden käytölle? Pelataanko teillä vain ikärajoissa sallittuja pelejä vai jotain muitakin?

Vanhemmilla on vastuu lasten laitteiden käytöstä

Uutisissa oli myös, että useat tutkijat ovat esittäneet viime vuosina huolensa siitä, että lisääntyvä ruutuaika vaikuttaa lapsen valmiuksiin oppia kieltä ja sosiaalisia taitoja. Uutisissa mainittiin myös liikalihavuudesta kun lapset eivät enään liiku niin paljon vaan viettävät aikaansa ruutujen ääressä. Pitääkö nämä teidän mielestä paikkansa tai mitä mieltä näistä väitteistä olette? Itse olen sitä mieltä, että tietysti meillä vanhemmilla  on vastuu näistä asioista ja jokainen vanhempi tuntee lapsensa ja arkensa parhaiten mutta se on ihan totta että liika ruudun katsominen tai väkivaltaisten pelien pelaaminen näkyy lapsessa ja hänen leikeissä. Ei osata ”irtaantua” pelimaailmasta vaan otetaan  se leikkeihin mukaan ja on levottomuutta. Myös leikkien ja kirjojen avulla mielikuvitus kehittyy ja niiden kautta esimerkiksi leikit saavat jatkuvuutta 🙂 Mutta sitten näin vanhempana, niin onhan se ihanaa kun lapsi keskittyy ihan itsekseen johonkin vähäksi aikaa. Oli se sitten peli, ohjelma, kirja tai leikki kunhan voi itse työpäivän jälkeen istahtaa hetkeksi sohvalle ennenkuin alkaa purkamaan pyykkivuorta tai tekemään TAAS ruokaa 😉

Tässäkin asiassa varmasti lause ”kaikkea kohtuudella”toimii <3

Lämmintä loppuviikkoa!

-Mirva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.