Hae
Mirva Emilia

Alaselän särky ja nivelet reagoivat Suomen kesään

On kyllä jännä miten nivelet kipuilee ja reagoi heti kun ilma on viileämpää ja kosteampaa. Kerroinkin aikaisemmin, että kesän lämpö tekee aikamoisia kepposia vatsalleni eikä suolisto tykkää yhtään kuumista päivistä. Mistä taas mä itse olisin ihan eri mieltä, koska mun mielestä kesä ja lämpö on parasta aikaa 😀 Kesäkuun lämpö olikin nivelille todella hyvää aikaa. Silloin niveliä ei särkenyt vaan niiden suhteen olo oli todella hyvä. Kun taas lämpö veti suoliston herkäksi ja olin useina päivinä todella huonovointinen.

Nivelet rakastavat lämpöä

Koviin nivelkipuihin käytän avuksi lämmintä suihkua. Alaselän ja sormien kivut ovat pahimpia ja niihin onkin lämpö paras apu. Aamuisin lämmin suihku saa alaselän toimimaan, sormet vetreytyvät ja kivut pienenevät. Alaselän kanssa on ollut öisin taas aika isojakin ongelmia, koska se puutuu silloin tosi pahasti ja herään kovaan särkyyn. Tuntuu kuin olisin halvaantunut alaselästä ja liikkuminen ei meinaa onnistua ollenkaan. Joudunkin ponnistelemaan, että pääsen kippuraan ja saan näin suurimman kivun pois. Särkylääke illalla jo ehkäisevästi voisi tietysti toimia mutta olen todella huono ottamaan ylimääräisiä lääkkeitä. Ajattelenkin aina iltaisin, että jospa tänä yönä ei särkisikään niin en viitsi turhaan lääkettä ottaa. Mutta useampana yönä olen todennut, että olispa kannattanut ottaa 😀

Tuleva syksy pelottaa

Kesäkuun helteinä huomasin miten kesä on parasta aikaa nivelille ja suoraan sanottuna syksy hieman pelottaa. Jos on kovin sateinen ja kylmä syksy niin nivelet ovat todella kipeitä ja siinä kohtaa myös mun peruslääkitys vaihtuu voimakkaampiin lääkkeisiin. Tätä en tietenkään haluaisi, koska vatsa on ollut suurimmaksi osaksi aika hyvä, muutamia päiviä lukuunottamatta. Muutama päivä kesän aikana on mennyt todella huonosti eikä viimeisimmästä kovinkaan kauaa ole mutta muuten olen pärjännyt todella hyvin. Silloin kun vatsan kanssa ei ole ongelmia niin silloin tietysti nivelet on huonossa kunnossa, aina siis kroppa jotenkin muistuttaa suolistosairaudesta.

Toivonkin kovasti, että lämpöä vielä saadaan koska nivelkivut on tosi inhottavat. Sormia, ranteita, alaselkää ja nilkkoja särkee, polttelee ja pakottaa. Aamuisin ne on puuduksissa ja nilkoista tuntuu siltä, että ne eivät taivu ollenkaan ja kävely on kuin pienellä ankanpojalla. Liikkumisesta on lämmön lisäksi iso apu ja nilkatkin kyllä vetreytyvät kun vaan kävelee ja pyörittelee niitä. Suolistosairaus ei ole pelkän vatsan kanssa taistelemista vaan sen mukana tulee muita liitännäissairauksia ja mulla ne on nämä nivelkivut. Syksyllä katsotaan tilanne lääkärin kanssa uudestaan ja mietitään mitä tehdään mutta mitä luultavimmin siellä ehdotetaan lääkkeiden vaihtoa. Mikä on toisaalta kurja, koska en haluaisi kuormittaa mun kroppaa vahvoilla lääkkeillä mutta sitten on taas tietysti se toinen puoli. Säryt voisi loppua ja vatsakin voisi olla entistä parempi. Tätä mietin kovasti jo etukäteen ja sitä mikä on mulle parasta. Välillä ajatus vahvoista lääkkeistä ahdistaa mutta sitten kun kovat kivut on päällä niin toivoisin saavani niihin kuitenkin oikean avun.

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Yksi kommentti

  1. Tuula Lipponen kirjoitti:

    Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta! Minulla särkee niveliä myös kylmällä ja kostealla säällä, alkaa taas syksyn tullen käymään kivut pahemmaksi. Itse olen saanut apua nivelkipuihin joogasta, PRP-hoidoista ja myös saunan lämpö auttaa suuresti – onneksi on talossa oma sauna. https://www.nivelhuoltamo.fi/?page_id=14

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.