Hae
Mirva Emilia
Kaupallinen yhteistyö

Ruokavalio muuttui radikaalisesti suolistosairauden myötä

Kaupallinen yhteistyö: Nordiq Nutrition

Suolistosairaus vaikuttaa todella paljon siihen mitä syön ja mun ruokavalio onkin muuttunut pääasiassa kokonaan. Näin juhlapyhinä se harmittaa kaikista eniten, koska joka päivä täytyy olla todella tarkka mitä suuhunsa pistää. Jos ruokavaliosta poikkeaa vähänkin niin se voi tuoda mukanaan todella rajut vatsakivut ja viedä mennessään sängyn pohjalle. Ja sitähän juhlapyhinä ei haluta, vaan halutaan nauttia hyvästä olosta ja toivon mukaan myös auringosta ☀️

Ruokavalio muuttui täysin, kun sairastuin suolistosairauteen ja alkuun se olikin shokki mulle itselle ja kaikki tuntui kovin vaikealta. Toki sen tunneryöpyn aikana kaikki tuntui tosi hankalalta kun suolistosairaus todettiin. Tunteet meni aivan laidasta laitaan. Oli pelkoa ja vihaa mutta myös helpotusta. Helpotusta siksi, että vaivoille löytyi selitys ja sitä kautta oikea hoito. Mulla on pääasiassa ummetuspainotteinen suolistosairaus ja jos ruokavalio poikkeaa normaalista niin se voi johtaa monen päivän vessattomuuteen ja ummetukseen. Viidennen päivän kohdalla alkaa olemaan jo tuskainen olo ja hikipisarat alkaa valumaan otsalta, joten ruokavalio on pidettävä kunnossa. Vaikka toki lipsahduksiakin on tullut, ja monesti. Olenkin kokeillut kaikenmoisia apteekkivalmisteita, mitkä auttavat vatsan toimintaan mutta suurin osa niistä alkaa kivistämään vatsaa entisestään. Siksi suosin ja haluankin kokeilla mitä luonto voi tarjota avuksi, metsän ihminen kun olen.

ruokavalio kaipaa tukea – nordiq nutrition auttaa ruoansulatuksessa

NORDIQ Nutritionilla on ravintolisiä, joista löytyy yrtit ja kasviravinteet yhdessä. Kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja täysin lisäaineettomia, joten nämä tuotteet sopivat täydellisesti kasvissyöjille ja vegaaneille. NORDIQ nutritionin verkkokauppa tarjoaa tukea terveelliselle elämäntavalle, sillä tuotteet ovat kasviperäisiä, jotka sisältävät meille suotuisia vitamiineja luonnosta. Metsästä saa siis uutta puhtia ja terveyttä omalle keholle! Metsä ei siis ole pelkästään paikka missä oma mieli rauhoittuu vaan sieltä saa myös sisäistä voimaa! Älä siis kaihda metsää.

NORDIQ nutrition lähetti mulle heidän D3 vitamiinia sekä Digestive Complex nimistä ravintolisää, mikä auttaa ruoansulatukseen. Tätä kapselia kokeilen innolla, sillä vaikka ateriani ei sisältäisikään ”vääriä” ruoka-aineita niin silti turvotusta ja vatsan kivistämistä voi tulla.  Tämä Digestive Complex sisältää rasvoja, proteiineja ja tärkkelyksiä pilkkovia entsyymejä sekä ruoansulatusta tukevia rohdoksia, jotka auttavat ruoan jälkeistä turvotusta ja vatsanväänteitä. Ummetuspainotteiseen suolistosairauteen on ollut tosi vaikeaa löytää sopivaa tuotetta, sellaista mikä ei lisää vatsanväänteitä entisestään. Vatsanväänteet huomaan lähes heti ruokailun jälkeen, jos niitä on tullakseen ja nämä ei niitä ole tuonut! Ilman kokeilua ei sopivia tuotteita löydä ja nyt omalla kokemuksella ja todella herkkävatsaisena uskallan näitä siis käyttää 🙂

Mitä muutoksi ruokavalio sai suolistosairauden mukana

Tämä on kysymys mitä kuulen usein ja siihen vastaankin mielelläni. Vaikka vastaukseni jälkeen usein kysytään, että etkö oikeasti voi syödä mitään muuta ? Näin minäkin ajattelin kun laitoin ruokavaliotani uusiksi, mutta kyllä sitä vaan vuosien varrella vanhakin oppii uutta kaikkea uutta. Merkittävimpiä muutoksia ruokavaliossani on gluteenittomuus (mikä on ehdoton), maidoton ja sokerittomuus. Sokerittomuus on hankalin, koska voisin elää herkuilla. Ja siihen yritänkin löytää vaihtoehtoja. Helppoja herkkuja mitä olisi saatavilla kaupoista. Ja mitkä ihan oikeasti korvaa karkin ja maistuu karkilta. Tämä on siis etsinnässä vielä. Sokeri on yksi pahimmista mikä laittaa vatsan todella kipeäksi.

Toinen on gluteenittomuus mikä on ehdoton. Ei ole pitkäkään aika, olisiko ollut syksyä kun kokeilin ja söin vehnäpullasta pienen palan (ihme että olin herkkukipolla) niin vatsa turposi heti ja sitä alkoi kivistämään. En ole sen jälkeen vehnään koskenut. Tämä oli alkuun myös haastava, koska en ollut entuudestaan tutustunut gluteenittomiin vaihtoehtoihin. Mutta kaupassa kierrellessä huomasin, että vaihtoehtojahan on vaikka kuinka paljon! Ja toinen suuri apu on ollut mieheni mummo, kuka on keliaakikko. Häneltä olen saanut paljon apua ja vinkkejä ❤️

Kolmas on maidottomuus mihin pyrin mutta jos sitä ei ole saatavilla niin ainakin laaktositonta täytyy olla. Maitoa en ole koskaan juonut, mulla on aina ruokajuomana vesi mutta todella useat tuotteet sisältävät maitoa ja tämäkin tuo välillä haasteita. Mutta onneksi vielä ainakin laktoositon vaihtoehto käy. Muita ruokia, mitkä ei sovi vatsalleni on lähes kaikki juurekset, pavut ja herneet. Perunan ja punaisen lihan pidän minimissä, koska ne tukkii helposti suolen.

Nyt päästäänkin siihen kysymykseen, että mitäs mä sitten oikein syön ? Parhaat ja vatsalla sopivat tuotteet on riisi/gluteeniton pasta, kala, kana ja vihersalaatit. Noi on oikeastaan ainoat mistä ei tule mitään oireita. Ei kovin montaa ruoka-ainetta listalle jäänyt mutta on siellä jotain. Ja varmasti olisi paljon enemmänkin esimerkiksi lihan korvikkeita (muu kuin tofu) kun vain tietäisin. En ole ruoanlaitossa erityisen hyvä, perus koti ruoat osaan mutta sitten jos pitäisi alkaa käyttämään mielikuvitusta niin mun ruoanlaitto loppuu siihen ?

Mutta hei, pääsiäisenähän syödäänkin aina kanaa! Eli ei muutakun kanat tulille ja pääsiäisen viettoon ? Ihanaa ja rauhallista pääsiäistä ? Pitäkää itsestänne huolta!

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

 

 

Kaupallinen yhteistyö: Nordiq Nutrition

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.