Hae
Mirva Emilia

Laiska, tyhmä ja saamaton – millaisia ajatuksia IBD suolistosairaus tuo

IBD on hyvin yleinen sairaus ja moni ei edes tiedä sairastavansa sitä. Joka päivä siihen sairastuu noin viisi ihmistä, joten ei siitä turhaan puhuta jo lähes kansantautina. Olisikin kiva tietää mistä tämä johtuu, stressistä, ruoka-aineista, lisäaineista? Toivottavasti tutkimukset kehittyisi niin että asiaan selvyyttä saataisiin, jotta tähän joku tolkku tulisi. Soittelin lääkärini kanssa ja juttelin väsymyksestä ja siitä olisiko mahdollista lääkärin suosituksella päästä osa-aikatyöhön jotta saisin väsymykseni taas hallintaan. Valitettavasi tähän ei suoraa mahdollisuutta lääkäri tietenkään pysty lupaamaan mutta kelaan hän suositteli että olen yhteydessä ja lupasi auttaa papereiden kanssa jos ja kun kela niitä alkaa kyselemään. Tähän asiaan olen hyvin kriittinen itseäni kohtaan vaikka ite asian lääkärin kanssa otinkin puheeksi kun tämän vuoden toinen akuutti alkoi. Saatan jopa syyttää itseäni siitä etten jaksa tehdä kaikkea ja pidän itseäni laiskana. Tosi asia on kuitenkin se, että suolistosairaus vie välillä kaikki mehut itsestä ja se täytyy hyväksyä ettei kaikkea jaksa tehdä ja että täytyy välillä hengähtää. Tänä vuonna mulla on ollut kaksi kertaa akuutti eli tulehdus suolessa jolloin vessassa juostaan se 10-20 kertaa vuorokaudessa ja kivut on välillä sietämättömät. Oon ollut siis neljä kuukautta yhteensä kortisonikuurilla mitä lääkäri piti maksimina vuoden aikana. Ja jos keväällä tulee taas uusi tulehdus niin lääkkeet vaihtuu voimakkaammiksi. Sitä en siis tietenkään halua ja siksi mun täytyy miettiä oikeesti miten ylläpidän stressitöntä ja rauhallista elämäntapaa. Aina se ei tietenkään ole mahdolllista mutta turhat asiat on karsittava pois ja annettava itselle lupa vain olla ja levätä. 

IMG_20181203_172821.png

Tekeekö se musta sitten laiskan, tyhmän ja saamattoman jos teen osa-aikatyötä ja ajattelen omaa terveyttäni ja jaksamistani? Tuskin vaikka omat ajatukset välillä niin sanookin. Mutta onko se mahdollista niin ettei kela, työkkäri tai muu taho tule väliin. Toivottavasti, ainakin aion ottaa asioista selvää ja pyrkiä siihen. 

IMG_20181204_150408.png

IMG_20181204_150334.png

IMG_20181204_150252.png

IMG_20181204_150230.png

IMG_20181204_150209.png

”Nämä ovat suoria lainauksia Chron ja colitis ry:n ja Takeda Oy:n sosiaalisessa mediassa toteuttamassa kyselystä, jonka kohderyhmänä olivat IBD:tä sairastavat.” – Lähde Chron ja colitis ry

-Mirva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.