Hae
Mirva Emilia

Rakastatko itseäsi?

Sairastuin vuonna 2016 kesällä krooniseen suolistosairauteen, mikä laitto mut pysähtymään ja hiljentämään tahtia aika lailla. Pitkällä sairaslomalla mulla oli mahdollisuus ottaa itselleni aikaa ja hiljentymisen ja itsetutkiskelun kautta opin siihen. Sairastuminen pakotti mut pysähtymään ja silloin aloin enemmän miettiä syitä mitkä tekijät mut siihen hetkeen oli laittanut. Stressi, liika työ, väsymys? Ehkä kaikki noi yhteensä plus se, että olen laittanut lähes aina muut etusijalle ja itseni vasta toiseksi. Tärkeää tuolloin ja tietysti edelleen on kuunnella omaa sisintä ja tehdä valinnat niiden mukaan. Mitkä ovat unelmiani, mitä haluan tehdä ja mitkä ovat tavoitteeni? Helposti lähdetään mukaan siihen mitä muut sanovat tai ovat mieltä. Ne asiat ei kuitenkaan ole minua tai sinua vaan ne asiat tulevat aina sisimmästä. Itse helposti torun omia ajatuksia, ajattelen että no onpa tyhmä idea. Ei toi toimi kuitenkaan. Hyvä esimerkki on ollut meidän Ibd tapahtuma mitä mun ystävän kanssa järjestetään. Monta kertaa toruin ajatuksen ja mietin että ei mulle kukaan vastaa kuitenkaan ja tää on ihan tyhmä idea. Mutta kerran kun päätin että eipä tämä olekkaan tyhmä idea ja siltä istumalta otin yhteyttä tuntemattomaan henkilöön. Tapahtuma saatiin hyvällä lopputuloksella maaliin ja tänä vuonna on luvassa uudet bileet! Mihin muuten teistä jokainen on tervetullut 😉 Mutta pointtina mulla tässä oli se, että kuuntele ja arvosta omia unelmiasi ja tavoitteitasi. Jos joku sanoo, esimerkiksi se oma mielesi että ei kannata, paska idea niin mieti uudestaan ja poimi ne positiiviset asiat mitä unelmassasi on. Sitten se ei välttämättä olekkaan niin paska idea. Uskalla antaa ajatuksesi tulla, äläkä häpeile niitä. Ne on meidän voimavaroja!

Omien unelmien toteuttaminen vaatii usein joistain asioista irtipäästämistä. Mitkä asiat vaikeuttaa unelmiesi saavuttamisen? Mitä voi tehdä toisin, jotta saavuittaisin tavoitteeni? Tärkeitä asioita miettiä ja on tärkeää pohtia myös sitä, koetko elämäsi hyväksi ja onnelliseksi juuri nyt. Jos elämä on yhtä vuoristorataa eikä itse koe olevansa onnellinen niin silloin on aika pysähtyä ja kysyä itseltä mitkä ne asiat ovat mitkä tekevät mut onnelliseksi ja mitä asioita muutan, jotta tulen onnellisemmaksi. Jo näiden kysymysten takana voi olla unelmasi. Itse jouduin luopumaan lähes kokonaan kokopäivä työstä sairauteni takia. Väsyn helposti ja vatsa tulee todella kipeäksi jos rasitan itseäni liikaa. Tämä tietysti on johtanut siihen ettei palkkaakaan tule niin paljoa (asia, josta olen joutunut luoppumaan), mutta tässä tilanteessa olen valinnut rahan sijasta terveyteni. Tällä hetkellä koen oman elämäni hyväksi sillä jaksan olla äitinä kokoajan läsnä, töissä olen virkeämpi ja vatsa voi hyvin. Olen saanut elämääni paljon hyviä, uusia asioita, ajatukseni ovat kirkkaammat ja tiedän mitä itse haluan tehdä enkä yritä miellyttää toisia tekemisilläni. Olen siis oppinut olemaan hyvällä ja terveellä tapaa itsekäs <3 

IMG_20190210_145637.jpg

HENKINEN HYVINVOINTI LÄHTEE HILJENTYMÄLLÄ

Niin kauan kun puskee kovaa vauhtia eteenpäin, niin silloin ei varmastikkaan kuule omia ajatuksia. Siksi on tärkeää tyhjentää välillä omaa mieltä. Hiljentyminen, pysähtyminen ja hetkessä läsnä oleminen vaatii harjoittelua. Kun hiljentyy tulee pakostikkin pysähdyttyä itsensä äärelle ja mietittyä mitä oikeasti haluaa ja tarvitsee. Usein ajatukset lähtevät harhailemaan ongelmiin tai negatiivisiin ajatukseen. Silloin on hyvä pysäyttää ajatukset ja alkaa miettimään positiivisia ajatuksia. Hiljentyminen vie aikansa ja se vaatii harjoittelua ja ennenkaikkea kärsivällisyyttä. Jos mieli on koko ajan vastahakoinen hiljentymiseen niin se kannattaa vain hyväksyä ja antaa ajatusten mennä ohi. Jotta saavuttaa oman mielen rauhan täytyy olla kärsivällinen ja harjoitella. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Jokainen meistä on samanarvoinen ja jokaisella meistä on mahdollisuus oppia ja saavuttaa asioita. Asiat on täysin meistä itsestä kiinni!

Hiljentyminen on monella tapaa mielelle ja keholle hyväksi. Monen elämä on kiireistä ja hektistä. Lomat on suunniteltu ja aikataulutettu etukäteen tai joku on kanssasi koko ajan. Taito olla täysin yksin itsesi kanssa on kadonut tai sitä ei osata. Kun miettii omaa päivää niin sosiaalinen media on vahvasti siinä mukana koko ajan. Seurataan mitä muut tekee ja unohdetaan oma rauhallinen aika. Siksi hiljentyminen on tärkeä osa munkin arkea, saatan tehdä sitä ennen nukkumaan menoa, töissä tauolla tai keskellä vapaa päivää. Mikä ajankohta milloinkin on hyvä mutta pyrin tekemään sen joka päivä. Hetken kun ei tarvitse kestää kuin muutamia minuutteja. 

Ihanaa alkavaa viikkoa! 

-Mirva

Yksi kommentti

  1. Marko kirjoitti:

    Pärjään hyvinkin itseni kanssa, koska sairaudet ei ole ongelma. Ongelmia tekee ulkopuoliset tahot sitten senkin edestä, kuten Ilmarinen ja Kela.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.