Hae
Mirva Emilia

Suolistosairaus puhututtaa – mistä sairaus johtuu?

Suolistosairaus on puhututtanut paljon ja kaikkia, kuten myös mua, tietysti kiinnostaa, että mistä se johtuu ja miksi sellainen sairaus tulee. Kerroin jokin aika sitten mun omista oireista ja kun nämä oireet tulivat en osannut yhtään ajatella, että mikä mussa on vikana. Ei tullut mieleenikään, että olisin sairastunut koko loppuelämäkseni. Silloin olisin kaivannutkin enemmän tietoa koko sairaudesta koska olin aivan pihalla kun sairaus todettiin, että mikä se on. Onneksi tänä päivänä sairaus on saanut jo enemmän tietoisuutta ja omalta osaltani aion sitä myös jakaa 🙂 Tällä avoimuudella olen saanut paljon kiitos viestejä tuesta ja myös mä itse saan vertaistukea tällä tavalla mun lukijoilta.

Mistä suolistosairaus johtuu?

Tähän on monta diagnoosia ja oireiden aiheuttajaa mutta todellista syytä ei ole vielä kukaan selvittänyt. Onko edes yhtä ainoaa syytä vai onko monien asioiden summa. Mua itseäni kiinnostaa hirveesti sairauden aiheuttaja ja syyt ja toivonkin, että syy sairaudelle joskus löytyisi. Tähän asti suurimmaksi aiheuttajaksi on todettu stressi. Kuten myös lääkäri ja hoitaja oli mun suhteen sitä mieltä, että stressi aiheutti mulle oireet ja puhkasi suolistosairauden. Stressasin vuosia sitten paljon ja yritin koko ajan miellyttää toisia. Jätin itseni aina muiden varjoon.

Mutta onko sairaudelle ns. ”todellista syytä”. Jokainen meistä stressaa elämänsä aikana tai on välillä huonoja elämäntapoja mutta eivät kaikki sairastu suolistosairauteen. Kyllähän todella monella erilaisia vatsaoireita on mutta suolistosairautta ei ole. Voiko stressi olla niin suurta ja hallitsevaa kehossa, että se laukaisee elinikäisen sairauden? Tätä olen ja tulen varmasti pohtimaan paljon koska perintönä tätä en ole saanut eikä tämä ainakaan tämän hetken tutkimuksissa ole perinnöllistä.

Koska sitä mieltä useat lähteet ovat, että suolistosairaus on stressin aiheuttamaa tai, että se on ainakin yksi syy siihen niin olenkin ottanut arkeeni enemmän aikaa omille ajatuksille ja itselleni. Tällä hetkellä jokapäiväinen oma hetki on vain kaukainen haave, koska mies tekee reissu hommia jonkun aikaa ja olen lasten kanssa yksin, mutta haluan niinä päivinä kun pystyn niin ottaa hetken aikaa vain itselleni. Se on auttanut mua henkisesti todella paljon enkä siitä ajasta halua luopua. Se on hyväksi mielelle, keholle ja ennen kaikkea mun herkälle vatsalle, että saan hetken olla pois kaikesta ”äiti, äiti, äiti” -asioista. Kun annan itselleni tämän ajan olen huomattavasti jaksavaisempi, energisempi ja sen huomaan kyllä vatsani toiminnassakin positiivisella tavalla.

Tämä viikonloppu me nautitaan mökkielämästä ja täällä on aivan ihanan rauhallista ja hiljaista. Mun lempi paikaksi on tullut meidän lasitettu kuisti mistä on ihan mielettömän kaunis järvimaisema. Voisin istua siinä tuntikausia ihaillen maisemaa ja kuunnellen luonnon ääniä ?

Aurinkoista viikonloppua ☀️

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

2 kommenttia

  1. Katri kirjoitti:

    Mä vähän pistän vastaan tuohon stressin ”syyttämiseen”. Itselläni on todettu 2016 IDB ja silloin elämässäni oli hyvin stressitön vaihe. Nykyään jos stressaan paljon, niin se ei vaikuta sairauteeni. Toki olen ollut onnekas kun lääkkeillä olen oireeton monta vuotta 🙂 Itselleni kerrottiin sairauden olevan monen tekijän summa ja esim. pohjoismaissa oleva elintasosairaus mm. ruuan puhtauden vuoksi.

    • Mirva Emilia kirjoitti:

      Uskon kanssa, että on monen tekijän summa mutta neljä vuotta sitten luulen että itselleni stressi ja väsymys oli suurimmat tekijät. Ruoasta olen kanssa kuullut että ulkomailla (etelässä) pystyy syömään esimerkiksi vehnätuotteita kun taas Suomessa ei tulisi kuuloonkaan syödä vehnää kun tulee niin hirveet kivut ? En tiedä mitä eroa ruoilla sitten on 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.