Hae
Mirva Emilia

Vaatteiden huoltaminen tuo vaatteisiisi lisävuosia

Ennen ajattelin, että vaatteiden huoltaminen on vaikeaa ja monimutkaista ja heitinkin nyppääntyneet vaatteet helposti kierrätykseen. Nyt ajan kuluessa olen kuitenkin panostanut niin uusiin vaatteisiin kuin myös ostanut hyväkuntoisia second hand -tuotteita, jotka olen huoltamisen avulla saanut kuin uudeksi. Tänä päivänä kestävä kehitys vaateteollisuudessa puhututtaa ja itsestäni on kuoriutunut pieni kirppistelijä. Ennen olin niin, etten lähestulkoon sietänyt kirppiksiä, koska ne olivat sekaisia ja siistittömiä. Onneksi kuitenkin nykyään myös second hand -liikkeet ovat siistejä, tunnelmallisia ja sinne on kiva mennä. Haluaisinkin esimerkiksi Tampereelta ja Jyväskylästä tietää siistejä second hand -liikkeitä, joissa on hyväkuntoisia vaatteita ja sisustustavaroita. Helsingissä käydessäni olen käynyt Relovessa ja uusi paikka mihin aion mennä seuraavalla Helsingin reissulla on ehdottomasta Flea! Flea second housen instassa on aina todella kauniita ja hyväkuntoisia vaatteita, mitä heillä on myynnissä. Olen heidän verkkokaupan kautta tilannut itselleni beigen villakangastakin, josta sain kuin uuden kun vähän näytin nyppykonetta. Sellaista takkia olin etsinyt myös uutena, mutta en löytänyt ja olinkin todella iloinen siitä, että löysin sen fleasta 🙂 Toinen hankintani sieltä on Pradan aurinkolasit.

vaatteiden huoltaminen on helppoa ja ekologista

Vaatteiden oikeanlainen huoltaminen pidentää vaatteen ikää ja näin se tietysti vähentää uusien vaatteiden ostamista. Vaatteiden huoltaminen sopii siis myös omalle kukkarolle kuin myös luonnolle.  Vaateteollisuus on yksi raskaimmista teollisuuksista luonnolle, koska pikamuoti on tullut niin vahvasti esiin. Pikamuoti on tuonut sen, että nykyään halutaan ostaa koko ajan uutta, jotta pysytään muodin harjalla. Koko ajan on tarjolla uusia trendejä ja siksi olenkin iloinen siitä, että myös minä olen (vihdoin ja viimein) herännyt tähän second hand -tarjontaan ja tämän myötä olen myös kiinnittänyt enemmän huomiota vaatteiden huoltamiseen. Tässä olisi siis mun parhaat vinkit  vaatteiden huoltamiseen.

Älä pese vaatteita liian usein.

Tässä minullakin on vielä opittavaa, koska meillä pestään pyykkiä todella paljon ja lapset tietysti tekee tässä oman osuutensa kun vaatteisiin tulee päivittäin tahroja ja likaa mitkä tietysti heti pestään. Maalaisjärkikin sen sanoo, että jos vaatteet ovat oikeasti likaiset ja hikiset niin tottakai ne pestään heti. Tahraamattommile vaatteille kuitenkin riittää pelkkä hyvä tuuletus ja esimerkiksi omia villaneuleitani pesen muutaman kerran vuodessa, samoten farkkuja pesen todella harvoin. Ainoastaan, jos niihin tulee tarhroja mutta muuten tosiaan pelkkä hyvä tuuletus riittää.

kun peset, pese täysiä koneellisia

Tässä ainakaan meillä ei ole minkäänlaista ongelmaa. Kun pesen pyykkiä niin joka kerta kone on täynnä 😀 Neljän hengen perheessä pyykkikone täyttyy nopeasti ja useinmiten se onkin täynnä juurikin lasten vaatteita sekä miehen työpaitoja. Tässä on kuitenkin tärkeää katsoa se, ettei kone ole liian täynnä sillä silloin vaatteet eivät peseydy kunnolla ja niihin saattaa jäädä pahaa hajua eikä peseydy kunnolla.

lajittele pyykit ja käytä oikeanlaista pyykkiainetta.

Pese aina tummat tummien kanssa, valkoiset valkoisten ja värilliset värillisten kanssa. Etenkin valkoiset pyykit ottavat todella helposti väriä pintaan muista vaatteista ja jos valkoista on sekoitettu tummien kanssa niin lopputulos valkoisesta paidasta voi olla harmaa. Tai punaisten seassa kun pesee niin paita voikin olla koneesta tullessa vaaleanpunainen. Itse olen todella tarkka pyykkien lajittelusta ja siitä, että etenkin valkoiset vaatteet haluan pitää kirkkaan valkoisina ja tähän auttaa lajittelun lisäksi oikeanlaiset pyykkiaineet. On olemassa niin vaaleille kuin myös kirjopyykille omat pyykkiaineensa sekä erilaisille materiaaleille omansa. Nämä auttavat pitämään värit kirkkaina ja vaatteen materiaalin hyvänä. Kannattaakin käyttää pesuainahyllyllä hiemaan aikaa ja katsoa, mikä pesuaine olisi sinun tarpeillesi se oikea.

käytä tahranpoistoainetta.

Tätä kirjoittaessa muistinkin, että seuraavalla kauppareissulla täytyykin ostaa tahranpoistoainetta! Joskus tahrat ovat jääneet niin kiinni vaatteeseen, ettei pyykinpesuaine sitä irrota. Yksi todella hyvä tahranpoistoaine on sappisaippua. Sillä olen saanut niin suklaa- kuin veritahratkin lasten vaatteista pois. Usein pelkkä tarhranpoistoaine ja siitä kohtaa käsinpesu riittää ja sen jälkeen tuuletus, jos vaate on muuten puhdas.

alusvaatteet.

Alusvaatteet tulisi vaihtaa päivittäin ja pestä usein, koska ne ovat kiinni ihossa useita tunteja ja niihin tarttuu paljon likaa ja hikeä. Ohuet ja herkät materiaalit kannattaa pestä aina pesupussissa, kuten rintaliivit ja pitsit. Alusvaatteita pestessä kannattaa harkita hajusteettomien pesuaineiden käyttöä, ettei hajusteet aiheuta iholle allergisia reaktioita tai kutinaa.

villavaatteet.

Villavaatteissa vältä vesipesua. Paras puhdistustapa villavaatteille on hyvä tuuletus. Villaneuletta voit huoltaa poistamalla säännöllisesti nukkanypyt villakammalla tai nukkakoneella. Minulla itsellä on käytössä nukkakone, millä poistan mm. villakangastakista ja villaneuleistani nukat ja nypyt. Jos kuitenkin joudut villavaatteet pesemään, pese se aina pesulapun ohjeen mukaan ja kuivata vaakatasossa.

pellavavaatteet ja -lakanat.

Kesän tullessa pellavavaatteet tekevät taas monelle paluun ja pellavatuotteitakin on hyvä huoltaa oikealla tavalla, jotta se pysyy kestävänä ja kauniina kesästä toiseen. Mikäli vain värit sulautuvat hyvin yhteen niin pese pellavat mielellään yhdessä, erikseen muista vaatteista ja hieman vajaammassa koneessa, sillä pellava tarvitsee hieman enemmän vettä peseytyessä.

silkkivaate.

Silkki on erittäin herkkä materiaali ja se tulisikin pestä aina joko käsin tai silkinpesuohjelmalla. Jotta silkkivaatetta ei tarvitsisi pestä kovin usein niin tähän erityisen tärkeä ohje on taas kerran hyvä tuuletus sekä vältä deodorantin, hajuveden, hiuslakan tai meikin päätymistä silkkivaatteeseen. Jos silkkivaatteeseen tulee tahra niin vaate on hyvä pestä kokonaan, koska tahranpoistoaineesta voi jäädä silkkiin jälki.

Viimeiset, mutta ei suinkaan huonoimmat vinkit on, että korjaa rikkinäiset vaatteet, osta itsellesi aikaa kestäviä ja ajattomia sinun näköisiä vaatteita ja jos sinusta ei vielä ole kuoriutunut second hand -liikkeiden kiertelijää niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Etsi itsellesi sopiva liike ja shoppaile sieltä ajattomia ja kauniita vaatteita 🙂 Ja tosiaan, kertokaa hyviä, puhtaita ja tunnelmallisia second hand -liikkeitä Tampereelta ja Jyväskylästä missä voisin käydä 🙂

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Facebook Tarot-tulkitsija Mirva Emilia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *