Hae
Mirva Emilia

Stressiä arjessa? Näin järjestät arkesi stressittömämmäksi.

Arki on alkanut aika vauhdilla ja monilla meillä on lomat lomailtu. Multa kuuden viikon kesäloma on loppunut ja niin myös työt on jatkunut ja lapsilla on alkanut päiväkodissa hoito ja koululaisella koulu. Kiirettä ja suunnitelmallisuutta siis tarvitaan tähänkin lukuvuoteen mutta silti tähän tulevaan syksyyn ja talveen oon pyrkinyt lähtemään rennolla otteella. Ihan senkin takia etten halua kuormittaa itseäni liialla stressillä koska siitä ei seuraa kun sairaala reissu vatsaoireiden takia. Stressi on yksi iso tekijä mikä voi laukaista akuutin tilan mun suolistosairaudelle ja siksi meille lääkärit ja hoitajat painottavat aina, että pitäisi elää stressitöntä elämää. Tosin ihan aina se elämä ei silti täysin stressitöntä ole 😀 Mutta niihin asioihin mihin pystyn vaikuttamaan ja tiedän mitkä mua stressaa niin yritän keksiä ratkaisua ettei ne tulisi kuormittamaan mua liikaa.

Hyviä esimerkkejä mitkä mua henkilökohtaisesti välillä stressaa on ollut raha, kotityöt ja aikatauluttaminen. Raha on se iänikuinen ongelma, oli sitä tai ei. Oon ollu aina tarkka laskemaan kuinka paljon kuukaudessa mihinkin varaan rahaa. Muutama vuosi sitten huomasin että tein nettiostoja tosi paljon ja niistähän laskuja tuli joka kuukausi ja vei ison osan palkasta. Kun huomasin että se asia alko stressaamaan niin tein selvän päätöksen ja suunnitelman kuinka laskut hoidan pois ja tein itselleni totaalisen ostokiellon ylimääräisiin hankintoihin. Ja se tunne kun olin saanut kaikki, siis ihan kaikki osa-maksujen osa-maksut maksettua! Olin niin helpottunut ja huomasin että olin paljon onnellisempi ja oikein odotin seuraavaa palkkaa kun tiesin että siitä jää paljon enemmän tilille rahaa. Mikään raha neuvoja en sen enempää ole mutta se, että jos on paljon erilaisia osa-maksuja mitkä joka kuukausi tulee maksettavaksi ja huomaa että se stressaa niin kannattaa ehdottomasti tehdä tarkka laskelma paperille ja tehdä itselle turhien ostoksien kielto. Kesti se sitten kolme kuukautta, puoli vuotta tai vuoden niin tämä palkitaan ihan varmasti. Se hyvän olon tunne mikä siitä tulee on ihan mieletön! Ja sen jälkeen kun olet saanut asiat järjestykseen tiedät mitä oikeasti tarvitset ja mietit ostoksiasi tarkemmin koska sitä huomaa ettei halua palata enään vanhaan 🙂

Toinen asia mikä tuottaa välillä niin väsymystä kuin myös stressiä on kotityöt ja niiden ja töiden aikatauluttaminen ja se kuinka saa kaiken tehtyä. Meillä on nelihenkinen perhe ja pyykkiä kasaantuu joka päivä, ruokaa täytyy tehdä, välillä kahtakin eri ruokaa jos muu perhe toivoo sellaista ruokaa mitä itse en voi syödä. Haluan myös pitää kodin aina siistinä. Siisteydestä en halua tinkiä ja siksi siivoankin joka päivä vähän. Ylläpidän siis kodin puhtautta koko ajan, näin kaaosta ei pääse syntymään ja tavaroiden järjestelyyn ei mene kuin pieni hetki töiden jälkeen. Ainoa kotityö mistä en oikeasti juurikaan pidä on pyykkien viikkaaminen kaappiin koska se on tylsää 😀 Mutta jos joku päivä on fiilis etten halua enkä jaksa tehdä kotona mitään niin silloin en tee. Sen olen itselleni suonut ja sen aion myös jatkossa pitää. Ei siis kannata vetää itseä stressin partaalle siitä, jos pyykit roikkuu narulla kuivana. Ne odottaa seuraavaan päivään ihan varmasti (ellei joku muu ymmärtäisi viikata niitä kaappiin :D).

Haluan myös ennakoida tulevan viikon niin ruokaostoksien kuin koulun, työn ja harrastuksien kanssa. On paljon helpompi lähteä maanantaina töihin kun on ainakin suunnilleen viikko suunniteltuna. Ja tätä ennakointia suosittelen ehdottamasti jokaiselle, oli perhettä tai ei niin ennakointi auttaa kun suunnittelee esimerkiksi viikon ruoat töihin valmiiksi tai suunnittelee koska käy lenkillä tai salilla. Näin tulee huomioitua samalla oma vapaa-aika 🙂

Toivottavasti näistä vinkeistä ja esimerkeistä löytyisi sullekin apua stressittömämpään arkeen ❤️

-Mirva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.