Hae
Mirva Emilia

Yrittäjyyden opit x 5

Olen saanut pitää nyt reilun vuoden titteliä Yrittäjä. Vuosi on ollut tunteiden osalta erittäin vaiheikas ja tunnerikas. Siihen on kuulunut turhautuneisuutta, suurta iloa, onnistumisia, pettymyksiä, kärsimättömyyttä (paljon!), mutta ennenkaikkea rakkautta. Sunnuntaina vietettiin yrittäjän päivää ja se laitto mut miettimään kulunutta vuotta yrittäjänä. Hyppäsin palkkatyöstä suoraan yrittäjäksi ilman asiakkaita pienillä säästöillä. Tämä ei välttämättä se suositelluin tapa yrittäjäksi lähtemiseen ole koska tarjolla on paljon eri vaihtoehtoja pienemmällä riskillä kuten kevytyrittäjänä aloittaminen oman palkkatyön ohessa. Tämä ei kuitenkaan silloin käynyt mielessäkään vaan tiesin mitä halusin tehdä ja sitä kohti lähdin, oli asiakkaita tai ei. Ja tämä tavoitteellisuus ja päämäärätietoisuus on kantanut pitkälle ja olen saanut nauttia yrittäjyydestä nyt jo yli vuoden.

Yrittäjyyden opit

Alussa tietysti laskin kaikki menot ja tulot todella tarkkaan kun asiakkaita ei vielä ollut ja markkinointiin piti silloin ja täytyy edelleen satsata todella paljon. Oma budjetointi on tärkeää ja siinä kannattaakin olla tarkka, että mitkä asiat on tarpeellisia ja mitkä ei. Mikä budjetointiin sisältyvä asia kannattaa ja mistä kannattaa maksaa. Markkinointi on yksi tärkeimmistä asioista tietenkin, sillä jos ei mainosta niin silloin kukaan ei tiedä susta yhtään mitään. Mainostaminen onkin yksi tärkeimmistä kohdista mitä yrittäjänä teen. Oman kohdeyleisön löytäminen on ensimmäinen askel ja sen jälkeen lähteä mainostamaan esimerkiksi oman alan lehtiin ja nettisivuille. Oma sosiaalinen media on tietysti myös yksi erittäin tärkeä paikka mainostamisessa. Siellä seuraajat on heitä, keitä kiinnostaa just sun ala ja sun tekeminen. He on kohdeyleisöä eikä heitä pidä missään nimessä aliarvioida!

Toinen tärkeä asia on keskittyminen. Vaikka yrittäjyys tuokin mahdollisuuksia tehdä eri asioita niin silti kannattaa pitää järki päässä ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja tehdä se työ hyvin. Jos on paljon erilaisia asioita ja projekteja joita yrittää samaan aikaan tehdä niin silloin huolellisuus häviää ja työn toteutus käy vasemmalla kädellä, ajatukset jo toisessa meneillään olevassa projektissa. Yrittäjän vapaus on ihanaa mutta ei kannata ottaa liian montaa asiaa hoidettavaksi. Huolellisuus, tarkkaavaisuus ja laatu on asioita, joita asiakas työstä tai palvelusta haluaa. Siihen on silloin keskityttävä eikä mennä hutiloiden asiasta toiseen. Keskittymällä hetkeen ja laatuun yrittäjä vaikuttaa positiivisella tavalla omaan tulevaisuuteen.

Itse haluan yrittäjänä oppia ja kehittyä koko ajan. Luenkin paljon henkiseen hyvinvointiin liittyviä kirjoja ja kehitän omaa ammattitaitoani koko ajan. Kun on päässyt tekemään sellaista työtä mitä rakastaa niin silloin ei halua jäädä paikoilleen vaan haluaa imeä tietoa lisää ja kehittää itseään. Ja se myös näkyy työssä. Itsensä kehittäminen omassa työssä ei lopu koskaan ja sitä kannattaakin hyödyntää yrittäjyydessä.

Yrittäjä, älä jää yksin!

Yrittäjyys on ainakin alkuun pitkän tähtäimen työtä, jotta omat asiakkaat löytävät juuri sinut. Kärsivällisyys on kieltämättä mun heikkous ja sitä olen saanut opetella ja opettelen edelleen. On hyvä tiedostaa yrittäjyyden alussa jo ettei menestys tule yhdessä eikä kahdessa yössä vaan se vaatii kärsivällisyyttä, periksiantamattomuutta ja lujaa tahtoa. Vaikka hetkittäin tuntuisi siltä, että ei tästä nyt mitään tule niin silloin on pysähtymisen paikka ja lähdettävä viemään ajatuksia ihan muualle. Mennä vaikka tiskaamaan, viedä roskat tai pitää kahvitauko! Niin, että ajatukset lähtevät kokonaan pois työstä. Sen jälkeen kun ajatukset on kasaantunut uudestaan niin vasta silloin kannattaa katsoa asiaa uusin silmin. Ja luultavasti se näyttää silloin paljon paremmalta eikä välttämättä yhtään niin pahalta kuin miltä aikaisemmin luuli sen olevan.

On myös tärkeää yrittäjänä se, ettei jää yksin. Kokoa oma tukiverkosto ja ole yhteydessä oman alasi yrittäjiin. Itse olen sitä mieltä, että toisen auttaminen ja tukeminen ei ole koskaan itseltä pois eikä omasta menestyksestä. Uskon, että se vaan lisää menestystä ja kuuluvuutta.

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Facebook Tarot-tulkitsija Mirva Emilia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *