Hae
Mirva Emilia

Miten sua voi aina väsyttää?

Kuinka sulla voi riittää unta 10 tuntia joka yö? Nukutko vielä päiväuniakin? Eihän tuon ikäinen voi olla koko ajan väsynyt! Käy enemmän ulkona. Taasko sua palelee?

Näitä saan kuulla päivittäin ja joka kerta mietin mitä vastaan. Alanko kertomaan sairaudestani vai selitänkö ruuhkavuosien tuomista univeloista. Joskus saatan vastaukseksi vaan hymyillä, olla hiljaa ja miettiä omassa päässä hiljaa että oletko itse väsynyt ja viluinen kun olet esimerkiksi flunssassa? Suolistosairauteen liittyy paljon väsymystä, palelua, huonovointisuutta ja vatsakipuja mitä ei ulospäin huomaa. Oikeastaan koko sairautta ei huomaa ulospäin ja siksi haluan avoimesti kertoa sairaudestani että voin olla tukena ja apuna myös muille suolistosairautta sairastaville. Tiesittekö, että Suomessa meitä on tällä hetkellä lähes 50 000 IBD:tä sairastavaa ja uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000. Meitä on siis todella paljon. Ei tätä siis turhaan sanota kansantaudiksi eikä tätä missään nimessä tarvitse hävetä. Jokainenhan siellä vessassa käy, toiset vaan hieman useammin 😉

Mielen hyvinvointi

Mulle kaikista tärkeintä kaiken tämän keskellä on nauttia elämän pienistäkin asioista. Näin syksyllä nautin kynttilöiden loisteesta, raikkaasta ulkoilmasta ja värien vaihtelusta ulkona ja sisällä. Oli ihan mahtavan näköistä muutama viikko sitten kun aamulla paistoi aurinko siniseltä taivaalta mitä vasten oli kauniin keltaiset puut. Mielen hyvinvointi vaikuttaa koko kehoon, kun mielesi on avoin ja hyvinvoiva myös sairauden tuomat oireet ovat pienemmät. Tarkoitan tällä siis sitä, että kun olet ulkoisesti ja sisäisesti hyvinvoiva, pidät itsestäsi huolta ja mietit asioita positiivisuuden kautta niin myös esimerkiksi masennusta pystyy kontrolloimaan. Mulla ei ole masennusta todettu mutta välillä saan sen kanssa henkisesti kamppailla ettei mieleni jää synkisteleen. On aikoja kun olen todella väsynyt, palelee ja haluan vain nukkua päivät miettimättä asioita sen enempää mutta niinä päivinä lepään jotta kroppani ja mieleni taas virkistyy. Liikunta ja puhdas ruoka auttaa mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen, en ole mikään sporttihullu mutta haluan pitää liikkumisen osana mun elämää koska oon huomannut siitä olevan niin paljon apua suolistosairauteeni. 

Onnen pisaroita

On tärkeää miettiä mitä elämältä haluaa, mitkä on omat tavoitteet ja kuinka ne saavutetaan. Tavoitteet voivat olla isoja tai pieniä mutta ne on jokaiselle yhtä tärkeitä. Elämä on elämistä varten ja niitä onnenhetkiä jokainen haluaa elämäänsä. Omia unelmia on paljon ja osan olen jo saanut, oma perhe on ollut aina unelma. Nyt mulla on kaksi ihanaa lasta ja ihana mies ja isä meidän lapsille. Oon aina halunnut olla jollain tapaa muodissa mukana ja nyt olenkin vaatemyymälässä töissä. Tapahtumat ja niiden järjestäminen on ollut se suurin haaveeni ja sen sain toteuttaa tänä syksynä ensimmäisen kerran ja plussaa sille oli myös se ettei se ollut mikä tahansa tapahtuma vaan IBD tapahtuma, eli tällä tapahtumalla oli todella suuri merkitys itselleni ja muille. Ja lisää on tulossa 😉 Nämä on niitä onnen pisaroita mitä elämääni haluan <3

-Mirva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.