Hae
Mirva Emilia

Itsetunto kohoaa ulkopuolisista seikoista – vai kohoaako?

Itsetunto ja sen rakentaminen voi joskus lähteä vääristä syistä ja itsetuntoa voi yrittää nostaa jopa ulkopuolisilla seikoilla kuten tavaroilla. Oma häpeä mikä on sisällä yritetään saada pois näkyvistä ja mielestä ostamalla koko ajan uutta tavaraa. Uudet tavarat voi tehdä hetkellisesti onnelliseksi mutta se on vain hetkistä. Se ei ole ikuista. Häpeä ja huono itsetunto voivat kummuta jo varhaisesta iästä, lapsuudesta tai nuoruudesta. Silloin huonolla itsetunnolla varustettua ei olla osattu rakastaa oikein, jolloin hyvä itsetunto on kadonnut eikä tunteita välttämättä osata näyttää oikein. Toki on heitä, joista olen suunnattoman ylpeä joiden lapsuudessa ei ole riittänyt rakkautta lapseen vaan johonkin muuhun ja silti tämä ihminen on tänä päivänä menestynyt, rakastettu ja osaa antaa rakkautta itselle ja muille. Helppoa se ei ole varmastikkaan ollut mutta heistä olen sydämmestäni ylpeä ketkä ovat päässeet kaiken sen rakkaudettomuuden yli <3

salli itsellesi onnistumiset

Liian usein olemme liian epävarmoja omista onnistumisista emmekä anna mahdollisuutta ja lupaa itsellemme iloita niistä. Teemme ahkerasti töitä ja uskomme siihen, että onnistumme mutta jokin sisällä ei anna iloita siitä kunnolla. Ehkä se kuuluu osaksi meidän suomalaisten mieleemmekin, että osaamme ja olemme pidättyväisiä mutta meidän pitäisi enemmän sallia itsellemme meidän onnistumiset ja iloita niistä. Kun antaa itselle luvan iloita ja näyttää oma onnistuminen silloin itsetunto nousee ja uskomme siihen, että olemme ansainneet kaiken sen mitä onnistumisella saavutetaan. Mun oma leijonaluonne on niin voimakas, että näytän ja kerron hyvin avoimesti omista onnistumisista mutta myönnän, että epäonnistuminen silti välillä pelottaa ja siitä tulevat muiden mielipiteet. Vaikkei niitä saisi edes miettiä. Jokaisella meistä on heikkoutemme ja mulla on ehdottomasi pelko muiden sanomisista vaikka tiedän, ettei sen pitäisi vaikuttaa millään tasolla. Haluaisinkin enemmän iloa ja iloitsemista toisten puolesta kuin pelkoa siitä, mitä negatiivista ja romuttavaa joku voi keksiä.

liika materiaali voi tuoda ahdistusta ja epävarmuutta

Liiallinen materiaali kodissa voi tuoda ja itseasiassa mulle tuokin ahdistusta. Ahdistun, jos kaapit puruavat tavaraa ja hyllyt pölyyntynteistä koriste-esineistä. Meidän sisustus on hyvin minimalista ja selkeää ja tunnenkin voivani hengittää. Joulu on hyvä esimerkki näistä koriste-esineistä. Rakastan joulunaikaa, sen tuomaa tunnelmaa ja perheen kanssa olemista mutta ne koristeet. Niitä on siellä täällä ja joulukuusi vie puolet olohuoneesta. Mulla onkin aina kiire tapaninpäivän jälkeen saada kaikki koristeet pois ja aloittaa siitä uuden vuoden odotus ja aloittaa uusi vuosi puhtaalta pöydältä ilman joulukrääsää. Fiilistelen joulua jo pitkään ennen aattoa mutta sen tunnelman luo kynttilät ja valot. Ei krääsä 😀 Tällä esimerkillä halusin tuoda sen ahdistuneisuuden tunteen esille minkä liika tavara tuo. Se ei itsetuntoa kohota vaan syvä rakkaus itseään kohtaa ja hyväksyminen itsensä sellaisena kuin olemme.

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.