Hae
Mirva Emilia

Suolistosairaus muuttaa omaa kroppaa – itsensä hyväksyminen ei ole aina helppoa

Itsensä hyväksyminen ei ole aina helppoa etenkään suolistosairauden kanssa. Se muuttaa omaa kroppaa valtavasti eri suuntiin sairauden ohessa. Alkuun voi laihtua monta kiloa ja sen jälkeen tulee tuplasti kiloja kortisonikuurin aikana. Itse laihduin ennenkuin sairaus todettiin yli viisi kiloa. Koska olen muutenkin lyhyt tämä pianon pudotus näkyi vartalossani valtavasti. Vaatteiden koko pieneni kahdella ja kyllähän se täytyy myöntää, että myös siinä ohessa itsetunto koheni. Vaikka tiesin, että laihduin väärällä tavalla, tunsin itseni silti kauniiksi. Ensimmäisen kortisonikuurin aikana kropassani ei tapahtunut mitään ja vaikka tunsin itseni ulkoisesti kauniiksi niin olin sisäisesti hajalla mikä taas vaikutti syömiseeni. Eli toisin sanoen en syönyt mitään muuta kuin salaattia ja kasvissose keittoa. Ateriani oli todella pienet mutta pikkuhiljaa silti myös mieli alkoi kohentua.

suolistosairaus ei vaikuta ainoastaan suolistoon

Itsensä hyväksyminen on vaikeaa, oli sairaus mikä tahansa. Sairaus vaikuttaa aina valtavasti omaan mieleen. Vaikka olisit perus flunssassa ja kuumeessa niin et ole silloin oma itsesi. Silloin on paljon herkempi ja omat tunteet nousevat pintaan helpommin. Kaipaat tukea, turvaa ja rakkautta vierelle. Myös suolistosairaus on paljon muutakin kuin pelkkiä vatsanväänteitä. Niinhän sitä sanotaan, että suolisto on toiset aivomme ja näin se todellakin on. Se mitä suolistossa tapahtuu vaikuttaa suoraan meidän pääkoppaan. Kun olo on terve, mieli on hyvä ja virkeä mutta silloin kun vatsa on kipeä ja väänteitä on paljon niin silloin olokin on apea eikä peilistäkään katso kovin onnellinen ihminen.

Vaikka pinnalliselta tämä voikin kuulostaa, mutta kyllähän sitä aina miettii miltä näyttää. Näyttääkö vaatteet hyvältä vai tursuaako jenkkakahvat. Ulkoisesti sairaus on opettanut paljon. Ulkoisesti olen muuttunut näiden neöjän vuoden aikana paljon. Olen laihtunut yhtäkkiä lähes seitsemän kiloa, jolloin olin todella tyytyväinen itseeni ja seuraavana vuotena lihoin kymmenen kiloa. Kiitos kuuden viikon kortisonikuurin. Ja tuo kymmenen kiloa näkyi ja tuntui eikä sitä ollut helppoa saada pois. Se, että paino temppuilee saa aikaan monia ajatuksia. Ajatukset menee ylös ja alas. Välillä epätoivo iskee mutta toisaalta taas peilistä katsoo kaunis kahden lapsen äiti. Vaikka oma kroppa muuttuu sairauden aikana paljon täytyisi aina muistaa se omas sisin. Kuka minä olen? Kenelle minä olen tärkeä? En vaatteilleni vaan lapsilleni, perheelleni ja ystävilleni. Heille olet aina se sama ihana, kaunis oma itsesi <3

Kirjoitin omasta ruokavaliosta kuinka se on muuttunut sairauteni myötä. Monta heikkoa hetkeä on tullut, monta houkutusta ja lipsahdusta mutta ruokavalio on silti yksi tärkeimmistä asioista mikä pitää suoliston hyvänä. Jokaisella se on erilainen ja kokeilemalla ne omat hyvät ruoat löytyy. Tässä asiassa ei kannata olla hätähousu 😉

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.