Hae
Mirva Emilia

Emme voi verrata toisiamme – suolistosairauden tuomat haasteet ovat todella yksilöllisiä

Haasteet, mitä suolistosairaus tuo tullessaan on kaikilla hyvin yksilöllisiä. Usein tulee vastaan sitä, että liikaa kysellään muilta mitkä ruoka-aineet esimerkiksi sopivat ja aletaan elämään sen kautta omaa elämää ja syömään samaa ruokaa. Se, että kysellään kokemuksia ja vinkkejä on todellakin ok, mutta liika toisten mukaan eläminen taas ei. Multakin kysellään kovasti mun ruokavaliosta ja mielelläni siitä kerronkin mutta olenkin painottanut, että nämä asiat sopivat minulle. Se ei tarkoita että se sopisi täysin jollekin toiselle, vinkkejä ja kokeiluja sieltä voi kuitenkin ottaa.

Vatsan oireet ja mistä ne tulevat vaihtelevat kovasti, myös minulla. Muutama kuukausi sitten söin esimerkiksi perunoita ilman minkäänlaisia oireita. Yhtäkkiä vatsakipuja alkoi sitten tulla aina kun söin jotain, missä oli perunaa ja sen jälkeen jätin sen pois. Olen huomannut senä jälkeen, että kasvikset (pehmeinä ja hyvin kypseneinä) sopivat taas paremmin vatsalleni kun en syö perunaa. Ennen tätä lähes kaikista kasviksista tuli kovia vatsakipuja. Eli oireita ei aina voi tietää koska niitä tulee ja siinä ne haasteet ovatkin. Todella mielelläni kerron omia kokemuksia mutta parhaiten omassa ruokavaliossa kokeilu näyttää mitkä sopivat itselle 🙂

suolistosairauden tuomat haasteet ovat jokapäiväisiä

Rakastan haasteita mutta suolistosairauden tuomia haasteita en 😀 Suurin haaste tällä hetkellä mulla onkin juuri ruokavalio, koska niinkuin edellä sanoin koskaan ei tiedä mikä ruoka-aine tekee kipuja vaikkei se ennen niitä olisikaan tehnyt. Toisena päivänä voin huoletta syödä omenan ja seuraavana päivänä heti sen syötyä voikin tulla kovat vatsakivut. Jos vatsakivut on tullessaan ne tulevat noin puoli tuntia syömisen jälkeen, joskus jopa aiemmin. Eli väärän ruoan huomaa heti. Ja usein, jos kipuja jostain tulee niin jätän sen hetkeksi pois ja syön taas ainoastaan niitä mistä ei ole tullut pitkään aikaan kipuja. Tämä on aikamoista taiteilua mutta sen on tässä vuosien varrella kyllä hyvin oppinut.

tasapaino elämässä tärkeintä

Vaikka ruokavalio tuo haasteita, on silti tasapainon löytäminen elämän eri osa-alueilla erittäin tärkeää. Stressittömyys ja kiireettömyys on tärkeää vatsan kannalta. Suolisto on meidän toiset aivot ja vatsan kautta useat meistä reagoi todella vahvasti minkä seurauksena ainakin minulle tulee vahvojakin vatsaoireita. Huomaan välillä itsestäni, että elän liiankin kiireettömästi mutta mulle se on ollut vain positiivinen asia. Stressiä on jokaisen elämässä mutta se, miten niitä käsittelee ja miten stressiä hoitaa on itsestä kiinni. Mulle paras tapa on hiljentyä ja meditoida. Pyrin tähän joka päivä ja varsinkin silloin, jos töissä on ollut erityisen kiire tai meillä kotona on mennyt lasten nukkumaan meno normaalia myöhäisemmäksi. Myös luonto antaa paljon tasapainoa elämään ja siitä nautinkin päivittäin <3 Pitkät metsälenkit, lintujen laulu, mökkeily ja ranta tuovat ololle ihan valtavasti hyvää ja positiivista energiaa.

Itsestäni huomaan, että jos esimerkiksi meidän iltapuuhat venyy niin tulen huonolle tuulelle ja stressaannun siitä, koska olen tehnyt itselleni tietyt rutiinit, jotta pystyn ehkäisemään stressin. Voi kuulostaa pieneltä asialta jos iltapuuhat venyy mutta itse olen jo kahdeksan jälkeen iltaisin väsynyt ja väsykiukkuhan ei ole hyvä 😉 Mun hyvän mielen päivän ja meditaation aloituksen vinkit löydät tästä postauksesta. Yksilönä olen siis pienestä asioista stressaaja mikä näkyy vatsaoireina. Ei siis ihme, että olen sairastunut 😀 Se mitä haluan muistuttaa on, että me olemme kaikki yksilöitä ja toiselle käy toinen asia ja toiselle taas ei. Kokemuksia ja mielipiteitä voi ja SAA aina kysyä ja mielelläni niihin teille vastaankin 🙂

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.