Hae
Mirva Emilia

Luonto on nyt parhaimmillaan – nappaa täältä parhaat superfoodit arkeesi

Parhaat superfoodit löydät luonnosta ja nyt luonto onkin parhaimmillaan näiden kasvien keräämiseen. Luonto on täynnä kasveja mitkä vahvistavat meidän vastustuskykyä ja ovat täynnä vitamiineja. Meillä jo lapsuudessa hyödynnettiin luonnon kasveja ja näitä olikin lisätty niin salaatteihin kuin esimerkiksi makaronilaatikkoon. Luonnosta löytyy paljon meille hyviä kasveja mitä voi käyttää mutta ihan ummikkona luontoon ei voi kuitenkaan lähteä keräämään. Eli jos et tunne kasveja niin ota sellainen ystävä mukaa kuka niistä tietää. Mulla on muutama idea mitä ja miten kasveja voi hyödyntää ja haluankin jakaa nämä ideat sulle ❤️

Luonnon superfoodit Tarjoavat vastustuskykyä ja ovat hyväksi vatsalle

Luonnon kasveista saa hyviä vitamiineja ja vastustuskykyä ja nämä superfoodit ovat täysin ilmaisia! Luonnon kasveja voi lisätä smoothieihin, salaatteihin, laatikoihin tai vaikka koristella niillä ihana kesäkakku. Mulla oli viikonloppuna (taas kerran) vatsa kipeä ja ajattelinkin, että kerään luonnosta kasveja mitkä rauhoittavat vatsaa ja niimpä lähdettiinkin mökille asentamaan laseja terassille ja keräsin samalla kuusenkerkkiä ja koivun lehtiä. Näiden lisäksi aion kerätä vielä nokkosta ja voikukan lehtiä. Ja koska äitini tietää luonnon kasveista lähes kaiken niin tietenkin kysyin häneltä ohjeita ?

Koivunlehtitee on luonnon oma nesteenpoistaja ja sen valmistus onkin helppoa. Kerää koivun lehtiä teekannun tai teemukin pohjalle, kaada kuuma vesi päälle ja hauduta muutama minuutti. Laita sekaan hunajaa ja nauti kesäillasta teen kera. Koivun lehtiä voi myös kuivattaa, puristaa pieneksi ja säilyttää kannellisessa ja tiiviissä purkissa. Lehdet säilyvät pitkään ja niitä voi hyödyntää pidemmän ajan.

Muistathan aina kysyä maanomistajan luvan ennen keräämistä, jos ei ole kyse omasta maasta. 

NokkonEN on tunnetuin superfood

Toinen, mitä aion tehdä ja säilyttää on nokkonen. Nokkonen on ehkä tunnetuin superfood mitä luonnosta käytetään ja tätä voikin laittaa lähes mihin vain. Nokkosta voi käyttää samalla lailla teessä tuoreena niinkuin koivunlehtiä mutta ennen käyttöä täytyy nokkonen ryöpätä. Kuivattua nokkosta voi sen sijaan lisätä sämpylätaikinaan, lettutaikinaan, laittaa salaatin sekaan tai hurauttaa smoothieen.

Ennen käyttöä nokkonen täytyy ensin ryöpätä eli käyttää kiehuvassa vedessä noin minuutin ajan. Näin nokkosesta lähtee ylimääräinen pöly pois sekä nokkosen polte lähtee. Nokkonen on helppo myös kuivata. Pienen nipun voi laittaa roikkumaan katon yläreunaan tai sitten kuivata uunissa 35 asteessa. Kuivauksen jälkeen nokkosen voi puristella pieneksi silpuksi ja laittaa talteen tiiviiseen purkkiin. Nokkonen on voimakkaan makuinen ja esimerkiksi teehen sitä ei tarvitse laittaa paljoa ettei siitä tule kitkerää. Voikukan lehdet voi kuivattaa samalla uunissa kuin nokkosetkin. Uunin luukku on hyvä olla raollaan esimerkiksi haarukan avulla.

Keräsin Julian kanssa myös kuusenkerkkiä ja kirjoitinkin aikaisemmin kuusenkerkkäsiirapin ohjeen blogiini ja sen voit käydä kurkkaamassa täältä ja tämä ohje kannattaa todella ottaa ylös! Kuusenkerkkäsiirappi on ihan superhyvää ja sitä voi laittaa jäätelön, mansikoiden tai vaikka banaanilettujen päälle. Tätä siirappia voi käyttää myös yskänlääkkeenä ja tämä onkin ainoa mitä me käytämme lapsille. Erittäin hyvä, terveellinen ja luonnonmukainen lääke yskään ja tukkoisuuteen.

NOKKONEN

 • Sisältää C -vitamiinia sekä erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.
 • Hyväksi keuhko-, vatsa- ja virtsatieongelmiin.

VOIKUKKA

 • Sisältää karoteenia, B ja C vitamiinia, kaliumia.
 • Edistää ruoansulatusta.

KUUSENKERKKÄ

 • Runsaasti C – vitamiinia, kivennäis- ja aromiaineita.
 • Hyväksi yskälle.
 • Kerääminen EI kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kysyttävä AINA lupa.
 • Kuusi voi aiheuttaa allergisia oireita.

KOIVUNLEHTI

 • Sisältää C, B2 ja B3 vitamiineja.
 • Edistää maksan toimintaa.
 • Kotikäytössä voi käyttää sellaisenaan tai kuivattuna teessä.
 • Poistaa nestettä kehosta.

-Mirva 

Instagram @mirva_emilia

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.