Hae
Mirva Emilia

Mistä saan apua nivelkipuihin?

Huomaa, että ilmat on muuttunut kylmemmiksi ja kosteammiksi kun mulla on ollut tosi paljon nyt nivelkipuja ja onkin täytynyt miettiä, mistä saan apua nivelkipuihin. Kesä oli suht rauhallinen kipujen kanssa mutta nyt ne on tullut taas oikein rytinällä takasin. Oon tosi huono syömään esimerkiksi särkylääkkeitä kipuihin. En halua syödä mitään ylimääräisiä lääkkeitä ellei ole pakko ja siksi en olekkaan nivelkipuihin särkylääkettä syönyt, vaikka varmasti suuri apu niistä olisikin. Vaikka joka yö tässä nyt oonkin kipuillut niin haluan saada sen kivun jollain muulla konstilla pois kuin särkylääkkeillä. Niitä joutuisin ottamaan kuitenkin päivittäin omien lääkkeiden lisäksi ja se ei tunnu musta hyvältä.

parasta apua nivelkipuihin on lämpö

Kun nivelkivut alkoi muutama vuosi sitten niin mua neuvottiin kokeilemaan kylmä-kuuma hoitoa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että sormien jäykkyyttä ja kipua yritetään hellittää vuoronperään kylmällä ja kuumalla vedellä. Huomasin heti silloin, että kylmä ei tehnyt yhtään hyvää ja se toi kipuja hoidon aikana vaan lisää kun taas lämmin vesi auttoi tosi paljon. Mulla lämpöinen vesi saa olla niin lämpöistä/kuumaa mitä iho kestää. Se auttaa parhaiten. Kun sormia liikuttelee varovasti lämpöisen veden alla niin jäykkyys ja kivut alkaa pikkuhiljaa katoamaan. Jos taas yöllä on ollut nilkat ja selkäkin tosi huonona ja on vielä aamullakin niin kokovartalon kuuma suihku on paras tapa aloittaa päivä. Vesilaskuahan se vähän lisää kun joutuu jonkun aikaa lotraamaan mutta tämä ”lämpöhoito” kuitenkin auttaa ihan super paljon 🙂

ensimmäiset nivelkivut säikäytti

Ekat nivelkivut mulle tuli muutama vuosi sitten ihan keskellä kirkasta päivää 😀 Olin nukahtanut sohvalle (mikä ei oo siis mikään ihme mulle, koska väsymys on ihan hirveetä välillä tän sairauden kanssa) ja kun heräsin niin mun sormet ei liikkunut mihinkään. Mun kädet oli siis jähmettyneet kourat! Sormet ei liikkunut mihinkään, ne oli turvoksissa ja paksut ja niitä särki. Määhän herkkänä ihmisenä menin ihan paniikkiin ja aloin itkemään 😀 En ollu ennen ees ajatellu et otanpa selvää etukäteen mistä saa apua nivelkipuihin. Sitten sain vinkit tästä kylmä-kuuma hoidosta ja menin tietysti sitä heti kokeilemaan ja lämpö teki niin hyvää käsille. Se tunne oli ihana kun sormet lähti liikkumaan ja turvotus alkoi pikkuhiljaa laskemaan. Myös se paniikinomainen itku alkoi hellittämään ja omakin olo keveni.

Photo: Kimmo Rampanen / Kuvapalvelu OK

Nyt kun nivelkipuja on niin usein niin tiedän heti mikä auttaa. Valitettavasti näiden kipujen takia tarvitsee ehkä vaihtaa mun suolistosairauden lääkkeet vahvempiin mikä luo aika ristiriitaiset fiilikset. Kumpi sitten olisikaan parempi, jokapäiväiset särkyläkkeet ja omat lääkkeet päälle vai nämä uudet ja vahvemmat lääkkeet? Vahvat lääkkeet on aina vahvoja eikä sitä koskaan tiedä mitä ne elimistölle tekee. Toisaalta, olishan se kiva elää myös kivutonta elämää, vielä kun vatsakin on ollut jonkun verran taas kipeämpi 🙂 Parin päivän päästä mulla on ruokatorven ja mahan tähystys voimakkaiden närästyksien takia niin samalla sitten lääkärin kanssa pohditaan mitä näiden nivelkipujen kanssa tehdään. Tämä syksy on siis sairauden kanssa taas uutta aikaa ja toivon, että tähän löytyisi hyvä ja parempi ratkaisu nykyiseen 🙂 Pidä säkin peukkuja mun puolesta <3

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

2 kommenttia

  1. Tiina kirjoitti:

    Olen itse kärsinyt nivelvaivoista vuosia. Minulla ei ole suolistosairautta tai vatsavaivoja mutta olen huomannut, että ruokavaliolla voi myös vaikuttaa nivelvaivoihin. Ystäväni on suositellut minulle myös kollageenia nivelvaivojen hoitoon? https://www.genumex.fi/
    Oletko itse kokeillut?

  2. Mirva Emilia kirjoitti:

    Moikka, en oo kokeillut tuollaista 🙂 täytyy laittaa muistiin ❤️ ruokavalio on ollut nyt tosi suurena apuna 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.