Hae
Mirva Emilia

Suolistosairaus ja arki – nyt saa kysyä!

Suolistosairaus on tuonut arkeen ihan uudenlaisen twistin. Moni asia on muuttunut ja sopeutuminen on vienyt oman aikansa. Suolistosairautta eli IBD:tä sairastaa Suomessa jo yli 50 00 ja joka vuosi tulee uusia diagnooseja 2000. Nopeasti kasvava sairaus ja se, mikä sen aiheuttaa on mysteeri. Sen haluaisin joskus saadakin selville, mikä on saanut laukaisemaan minulle kroonisen sairauden mistä ei parane koskaan. Toisin sanoen tässä on edessä vielä 40 vuotta vatsakipua.

Mikä on krooninen suolistosairaus?

”Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa (krooninen koliitti) on tulehduksellinen paksusuolen sairaus, joka sijaitsee tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen (kolonoskopia) ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella.

Colitis ulcerosaa esiintyy yksinomaan paksusuolessa vaihtelevan laajuisella alueella alkaen yleensä aina peräsuolesta. Proktiitti on ainoastaan peräsuolen alueella oleva tulehdus. Vasemmanpuoleiseksi koliitiksi kutsutaan tulehdusta, joka on levinnyt ylemmäs paksusuoleen aina vasemmanpuoleisten kylkiluiden alla olevaan mutkaan asti. Koko paksusuolessa esiintyvä sairaus on totaalikoliitti. Alunperin vain peräsuolessa ollut tulehdus saattaa myöhemmin laajentua jopa koko paksusuoleen.

Crohnin tauti on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Sairaus ei ole tarttuva. Se voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin kuitenkin ohutsuolessa, varsinkin sen loppuosassa tai paksusuolessa. Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen. Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella.” Lähde crohnjacolitis.fi

Diagnoosina colitis ulcerosa

Edellisen otsikon alle laitoin faktatietoa mikä on virallisesta crohn ja colitis ry:n sivuilta. Jokaisella meistä suolistosairaudesta kärsivillä oireet on erilaisia. Toisella on vahvemmat oireet kuin toisella. Neljä vuotta kun sairauteni todettiin minut tähystettiim ja sitä kautta sairaus selvisi. Minun koko paksusuoli oli tulehtunut ja diagnoosiksi sainkin colitis ulcerosa eli haavaisen paksusuolen. Siitä alkoi sitten kuuden viikon kortisonikuuri ja päivittäiset lääkkeet.

Nyt haluankin kuulla, mitä SINÄ haluat lukea miten suolistosairaus vaikuttaa mun arkeen. Mitkä aiheet sua kiinnostaa 🙂 Ruokavaliosta tulen ainakin vielä kirjoittamaan oman blogin, koska sitä kysytään usein ja tarkka ruokavalio on todella tärkeä sairauden ja vatsan hyvinvoinnin kannalta.

Laittakaa siis kyssäreitä ja aiheita tulemaan niin koostaan niin täällä blogin puolella kuin myös ajatuksenani oli, että tekisin instan puolella IGTV sarjan näistä aiheista 🙂

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.