Hae
Mirva Emilia

Kontrollikäynti vähintään kaksi kertaa vuodessa – suolistosairautta pidetään koko ajan silmällä

*Sisältää mainoslinkkejä

Multa kysytään paljon kuinka suolistosairautta tutkitaan ja kuinka usein on kontrollikäynti eli kuinka sairautta pidetään ns. silmällä. Nyt kun sairaus on ollut useamman vuoden ja hoidot aloitettu niin hoito on ollut parasta mahdollista (ainakin mulla) mitä olen lääkäriltäni saanut. Käyn Jämsän sairaalassa ja siellä on Gastroenterologian poliklinikka. Koska se on suht pieni sairaala koen, että olen saanut siellä parasta ohjeistusta ja lääkäriltä heti ohjeita puhelimitse kuin mistään muualta. Siellä on lääkäri ja hoitaja todella ihania ja ymmärtäväisiä ja heidän kanssa on helppo jutella. He ottavat myös heti asiakseen jos on vatsan kanssa ongelmia, auttavat parhaansa mukaan ja laittavat verikokeisiin jos vähänkään siltä näyttää. Nyt on ollut hetken aikaa vatsa taas hieman parempi (kopkop, koputan puuta) eivätkä nivelkivutkaan ole ihan päivittäin ole olleet riesana. Suoliston ylläpitämiseen mulla on lääkkeet ja vitamiinien saanti on tärkeää. Täytyy myöntää, että vitamiinien ottamisessa olen ollut nyt vähä huono. Tabletteja suoraan sanoen inhoan ottaa ja koska peruslääkkeeni ovat tablettaja, täytyy vitamiinien olla nestemäisessä muodossa. Tämä onkin tärkeä asia mikä mun täytyy ehdottomasti laittaa kuntoon!

kontrollikäynti on useita kertoja vuodessa

Taas on se aika vuodesta kun on aika kontrollikäynnille ja aina se laittaa jännittämään. Vaikka olo on nytkin hyvä niin sitä ei tiedä mitä labratulokset sanovat. Yleensä kontrollikäynti on keväällä ja syksyllä, mutta useamminkin saattaa joutua käymään, jos olo ja suoliston tilanne pahenee. Itse kontrollikäyntejä on tuo kaksi kertaa vuodessa ja lisäksi on myös puhelinsoitto aikoja muutaman kerran vuodessa. Tavallisin on alku- ja loppuvuosi. Ja itse soitan hoitajalle, jos olo vähänkin tuntuu tukalalta eikä meinaa olo kohentua eikä vatsan tilanne näytä vihreää valoa. Soitan myös liitännäiskivuista, kuten nivelkivuista ja niitä onkin nyt kevään aikana tutkittu ja näistä lääkärin kanssa juttelen myös kontrollikäynnillä vaikka niiden kanssa onkin ollut nyt viikon verran parempi.

100% avoimuus on tärkeää lääkärin kanssa – ilman punaisia poskia

Kaipaan lääkäriltä hyviä keskusteluja, avoimuutta ja ymmärtäväisyyttä. Sairauden kanssa ei todellakaan aina ole helppoa ja siksi nämä on ehdottoman tärkeitä kun lääkärin kanssa on kontrollikäynti. Kun tiedostaa, että voi kertoa ne noloimmatkin asiat mitä sairaus tuo tullessaan on valtava helpotus. Olen kokenut myös niitä (yleis)lääkäreiltä, ketkä pidättää naurua ja kohauttaa olkapäitään kun kerron vaivoista. Koska ihan totta, kun menee 25 vuotiaan (komean) lääkärin eteen kertomaan omasta ripuloinnista niin kyllä siinä vähän alkaa tämän reilun kolmekymppisen kasvot punastumaan eikä olkapäiden kohauttelu ole silloin se mitä kaipaa 😀 Ja juuri sen takia, ettei niiden kasvojen  tarvitse punastua niin avoimuus ja luottamus on hyvä olla potilaan ja lääkärin kanssa kunnossa.

Blogipostauksessa Onko suolistosairaus edelleen lääkäreille vieras sairaus?  mietin onko tämä lähes kansantaudiksi todettu sairaus edelleen osalle lääkäreistä vieras. Koen, että tästä aiheesta on tärkeää puhua ihan jo sen takia, että on monia ketkä ei uskalla tai kehtaa puhua ääneen omasta sairaudesta ja myös he huomaavat, että meitä samassa veneessä olijoita on muitakin. Yksin ei tarvitse olla vaikkei siitä avoimesti haluaisikaan puhua ja kertoa. Toinen asia, miksi koen että suolistosairaudesta on tärkeää puhua on, ettei sairautta tarvitsisi koeta häpeäksi ja sairaudesta kärsivä osaisi ottaa sen osaksi elämäänsä ilman ulkopuolelta tulevia paineita. Ja kolmas syy on, että ympärillä olevat ymmärtävät ettei kaikki sairaudet näy päällepäin ja, että yksinkertaisesti tämän sairaus tulisi kuuluvaksi. Vielä on monia ketkä ei ole kuullutkaan tästä vaikka jo 50 000 suomalaista tätä sairastaa, joten eiköhän nyt ole aika tehdä tästä sairaudesta kuuluva!

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Pssst. Bubbleroomilla on 20% alennus Happy Hollyn valituista tuotteista. Tarjous on voimassa 11.5-17.5.2020. Ostoksille pääset tästä linkistä 😉 Ihania shoppailu hetkiä <3

2 kommenttia

  1. @Chronicallyjohanna kirjoitti:

    Hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä, nyt kun itselläkin on ikää jo 31v ja lääkärit alkaa olemaan nuorempia, tulee välillä sellainen olo että osaakohan ne auttaa? mutta yleensä on mennyt hyvin

    • Mirva Emilia kirjoitti:

      Onneks toi ikä alkaa tekeen jo pikkuhiljaa sen, että ei ihan kaikki enään nolostuta ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.